Trenutno čitaš
Otkrivamo koji grad je idealan za bijeg od zimske depresije

Otkrivamo koji grad je idealan za bijeg od zimske depresije

Young Lions
Young Lions

Praznici su polako iza nas, prepuštajući nas blagoj januarskoj depresiji. Mnogi u ovom periodu planiraju putovanja, kako bi pobjegli od dosadne svakodnevice i napravili predah od obaveza. Ovog puta preporučujemo dragulj u srcu Evrope – Lisabon, kao idealnu destinaciju za kratak zimski odmor, za sve one koji nisu ljubitelji zime, planinarenja i zimskih radosti.

Shutterstock

U gradovima širom svijeta cijene neumorno rastu, povećavajući troškove života više nego ikad prije, što nisu baš sjajne vijesti za putnike koji traže povoljne destinacije za odmor. Srećom, neka mjesta su i dalje povoljnija od drugih, kao što je slučaj sa Lisabonom, potvrđuje Economist Intelligence Unit (EIU) prema podacima za prošlu godinu. Prema njihovoj top listi, upravo bi glavni grad Portugala mogao biti sjajno mjesto za sve one koji traže prijateljske cijene u srcu Evrope.

Shutterstock

Čak 56% niži troškovi života u poređenju sa ostalim gradovima u zapadnoj Evropi čine ga atraktivnim odredištem za putnike. Lisabon je privlačan i digitalnim nomadima, zbog vize koja pruža mogućnost onima koji rade na daljinu boravak od jedne do dvije godine. U poređenju sa cijenama u regionu, Lisabon je nešto skuplji kada je riječ o cijenama smještaja, ali hrana u trgovinama i na tržnicama ipak je značajno jeftinija. Cijene kafe i piva u kafićima su skoro pa kao i kod nas, dok ćeš u nekim popularnim restoranima brze hrane čak jeftinije naručiti jelo u Lisabonu.

Shutterstock

Ipak, bez obzira na cijene, portugalski grad kojem ne nedostaje šarma i dobre atmosfere odlična je ideja za putovanje. Mnogi putnici preporučuju proljeće ili jesen kao idealno vrijeme za putovanje, jer nemilosrdne ljetne temperature mogu pokvariti doživljaj.

Pročitaj

Shutterstock

Ukoliko planiraš veliki godišnji reset na plažama u Portugalu, jul i avgust su dobar izbor, jer inače hladniji okean dopušta ugodnije kupanje. U ovom periodu cijene su naravno nešto veće nego u januaru i februaru, kada su jeftinije cijene letova i smještaja, ali ako ti budžet predstavlja važniju stavku, dobar su povod za bijeg od bljuzge i zimske drepresije. Prosječne lisabonske temperature u januaru su od 8 °C do 15 °C, a u februaru od 9 do 16 °C.

Shutterstock

Detaljnu preporuku svega šta trebaš obići dok si u Lisabonu potraži OVDJE. Sigurni smo da će izbor ovog evropskog grada za kratak odmor biti najbolja moguća odluka tokom ove zime.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum