Trenutno čitaš
Otkrivamo ključne korake za samopregled dojki i važnost ružičastog oktobra

Otkrivamo ključne korake za samopregled dojki i važnost ružičastog oktobra

samopregled dojki
NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Mjesec oktobar posvećen je podizanju svijesti o raku dojke, mjesec kada se širom svijeta obilježava Pink Day. Ovaj globalni pokret ima za cilj informisati i edukovati žene o raku dojke, kao i podstaknuti redovne preglede i samopreglede koji su ključni za rano otkrivanje ovog oblika raka. Rak dojke je najčešći oblik raka među ženama, ali rano otkrivanje značajno povećava izglede za uspješno liječenje.

Rak dojke je ozbiljna dijagnoza koja se tiče mnogih žena širom svijeta. Svake godine, hiljade žena suočava se s ovom bolešću, ali rano otkrivanje često igra ključnu ulogu u liječenju. Što se rak dojke otkrije ranije, to su veće šanse za uspješnim liječenjem i preživljavanjem. Mjesec svijesti o raku dojke pruža priliku da se istaknu problemi i izazovi s kojima se suočavaju oboljele žene i njihove porodice. Osim toga, ovaj mjesec promoviše i podsjeća na važnost prevencije, redovnih pregleda i samopregleda dojki kako bi se ova bolest otkrila u što ranijem stadiju.

samopregled dojki
Foto: Pexels

Kako je ovaj mjesec posvećen prevenciji raka dojke, u nastavku donosimo mali i jednostavni vodič kako da same kod kuće pregledate svoje dojke i na vrijeme prepoznate simptome koji mogu biti alarm za uzbunu.

  • Stani ispred ogledala s rukama uz tijelo. Za početak promatraj svoje dojke direktno i u profilu. Potraži vidljive promjene u veličini, obliku, boji kože ili bradavica. Pojava promjene boje bradavica ili promjena njihovog položaja, kao i bezrazložna otečenost ili osip je alarm da posjetiš svog doktora.
  • Podigni ruke iznad glave i promatraj dojke iz svih uglova, opet obraćajući pažnju na iste promjene, ali takođe i na znakove iscjedka. Ako bilo kakva vodenasta, mliječna ili žuta tečnost izlazi iz bradavica, znak je za uzbunu.
  • Lezi na leđa i opipaj grudi. Desnom rukom opipaj lijevu dojku, a potom lijevom rukom desnu dojku. Obrati pažnju na kvržice i abnormalnosti. Kružnim pokretima prstiju pređi cijelo područje od ključne kosti do vrha stomaka i od pazuha do dekoltea.
  • Na kraju samopregleda, ustani ili sjedni uspravno i ponovi postupak pregleda za obje dojke. Provjeri ima li kvržica ili neobičnih izbočina. Pripazi na bilo kakve promjene u teksturi dojki.
samopregled dojki
Foto: Pexels

Rano otkrivanje raka dojke povećava izglede za uspješno liječenje i oporavak. Samopregled je prvi korak u očuvanju zdravlja dojki i, a na kraju i cjelokupnog zdravlja. Ovog mjeseca i svakog mjeseca, sjeti se važnosti samopregleda i podstakni druge žene da to isto učine kako bismo zajedno stvorili svijet u kojem se rak dojke može uspješno liječiti i prevladati.

Pročitaj
sauna

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum