Trenutno čitaš
Pamukkale: Otkrij bajkovite pejzaže i termalne vode

Pamukkale: Otkrij bajkovite pejzaže i termalne vode

Young Lions
Young Lions

Turska svojim posjetiocima nudi raznolike mogućnosti za odmor tokom svih godišnjih doba. Neke od najpostojanijih atrakcija zemlje su čuvena turska kupatila i banjska tradicija, koja je sastavni dio ovih prostora još od antičkih vremena. Uživanje u ovoj kulturi kupanja na Pamukkalama, jednom od najljepših svjetskih pejzaža, nezaboravno je iskustvo koje se može naći samo na ovoj izuzetnoj destinaciji.

Ovaj kompleks jedinstvenih mineralnih izvora, koji podsjeća na zamrznute slapove, smješten je u zapadnoj Turskoj, oko 20 kilometara od Denizlija. Dio UNESCO-ve svjetske baštine, prekrasni snježno-bijeli kaskadni bazeni, izgledaju kao polja oblaka prošarana toplim bazenima akvamarinske boje. Uroni u ove ljekovite termalne vode i otkrij zapanjujuću ljepotu Pamukkala izbliza.

Očaravajuće čudo prirode

Za mnoge, Pamukkale su poznate po svojim prekrasnim snježno-bijelim kaskadnim bazenima, nastalim interakcijom kisika i termalne vode, koji su savršen spoj istorije i prirode. Vjerujući da termalne vode imaju ljekovita svojstva, svake godine ljudi iz cijelog svijeta hrle na ovu očaravajuću destinaciju, opčinjeni pejzažima koji oduzimaju dah i potencijalom za podmlađivanje.

Važno je napomenuti da je zbog svoje osjetljive građe, većina bazena zaštićena. Ipak, posjetioci mogu slobodno šetati nekim dijelovima, koji sadrže male bazene u obliku terasa. Kako bi ih sačuvali, gosti, prije ulaska, moraju izuti cipele i čarape.

Drevne ljekovite vode

U blizini Pamukkala nalazi se veličanstveni drevni grad Hierapolis, takođe dio UNESCO-ve svjetske baštine. Prije oko 2.500 godina, kralj Eumen II od Pergama, očaran sjajem travertina, sagradio je grad u blizini tog mjesta. U čast Hiere, supruge Telefosa, legendarnog osnivača Pergama, regija je nazvana Hierapolis.

U literaturi, Hierapolis se spominje kao Sveti grad, a očaravajuća atmosfera ovog nevjerovatno dobro očuvanog drevnog grada, svjedoči o njegovom nazivu. Dok istražuješ antičko pozorište, hramove, monumentalne fontane, grobnice, agoru i gimnaziju, putovaćeš kroz vrijeme, šetajući kamenim ulicama koje su postojale prije dvije hiljade godina.

Priče oko Plutonija za koji se vjeruje da je bio ulaz u pakao tokom rimskog perioda, takođe su prilično fascinantne.

Kleopatrin bazen u drevnom Hierapolisu

Hierapolis, sa svojom veličanstvenom pozicijom oko kaskadnih bazena, već dugo se smatra lječilišnim i welness centrom zahvaljujući podmlađujućim termalnim vodama, kojima obiluje to područje.

Kroz svoju istoriju Hierapolis je bio poznat po ljekovitim termalnim vodama, a vijekovima kasnije, drevni grad i dalje privlači posjetioce koji traže terapeutske osobine tih voda.

Uranjanje u drevni bazen, okružen antičkim stubovima i mermerom, jedinstveno je iskustvo. S temperaturom od 36 stepeni tokom cijele godine, Drevni bazen je poznat i po imenu Kleopatrin bazen – legenda kaže da se slavna Kleopatra, kraljica Egipta, jednom kupala u vodama bazena.

Prepusti se revitalizirajućoj termalnoj vodi bazena, plivaj usred drevnih ruševina i uživaj u autentičnom okruženju.

Od bazena do muzeja

Drugi važni građevinski objekti u Hierapolisu uključuju Drevno pozorište i Muzej Hierapolis. Pozorište se izdvaja među pozorištima iz rimskog perioda u regiji Mediterana po svojim prepoznatljivim reljefima, koji prikazuju mitološke priče i impresivnoj scenskoj zgradi i stepenicama za sjedenje.

Sjediti na vrhu ovog teatra koji oduzima dah i satima posmatrati cijeli krajolik u potpunoj tišini je nezaboravno iskustvo. Rimsko kupalište, nekada slavni termalni centar, danas je pretvoreno u arheološki muzej.

U Muzeju Hierapolis čeka te fascinantna zbirka artefakata otkrivenih tokom iskopavanja obližnjih ruševina, poput Laodikeia i Tripolija. Ova blaga su izložena u impresivnom okruženju zasvođenog rimskog kupatila izgrađenog od kamena blokova travertina.

Kako doći: Ako planiraš putovanje na Pamukkale, zgodno je letjeti do aerodroma Denizli Çardak. Svakodnevni letovi sa aerodroma u Istanbulu, traju oko 1 sat i 10 minuta. Kada stigneš, možeš lako doći do Pamukkala u roku od sat vremena, tako što ćeđ iznajmiti automobil, uzeti taksi ili koristiti uslugu hotelskog transfera.

Pročitaj

Obavezno iskusiti: Da obogatiš svoje opuštajuće iskustvo na Pamukkalama, razmisli o uzbudljivim aktivnostima poput paraglajdinga ili vožnje balonom na vrući zrak. Ove avanturističke aktivnosti pružaju zadivljujući pogled na drevni grad Hierapolisa i impresivne kaskadne bazene.

Obavezno vidjeti: Laodikeia, jedna od sedam crkava spomenutih u Bibliji, udaljena je samo 15 km od Pamukkala i Denizlija. To je značajno mjesto koje treba posjetiti u regiji.

Obavezno kupiti: Pamukkale su poznate po svom tkanju i tkanini buldan, koja je izrađena na tradicionalni način od pamučne tkanine. Zahvaljujući jedinstvenoj tehnici tkanja i pažljivo odabranim bojama, buldan tkanina je poznata po svojim izuzetnim zdravstvenim prednostima, dugotrajnoj izdržljivosti i hipoalergenskim svojstvima.

Obavezno jesti: Najomiljenije jelo u gradu je Denizli kebab, koji se pravi od sočnog janjećeg mesa i peče u tradicionalnoj kamenoj peći. Takođe možeš osjetiti divne okuse gözlemesa pečenih na vatri.

I ne zaboraviti! Da maksimalno iskoristiš svoje vrijeme na Pamukkalama, razmisli o boravku u obližnjim termalnim banjama. Tamo se možeš prepustiti umirujućim masažama, uživati ​​u termalnim vodama, pa čak i priuštiti si okrepljujuće blatne kupke. Još jedna popularna atrakcija u Denizliju su termalni izvori Karahayıt, gdje se možeš opustiti i podmladiti.

Tekst i fotografije: Turska agencija za promociju i razvoj turizma (TGA)

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum