Ovaj recept za kolač s limunom je pahuljast, istančanog ukusa a veoma je jednostavan za napraviti. Svaki zalogaj je izuzetno mekan i sočan, a limun je pravo osvježenje za nepca dok će te lagana glazura na vrhu očarati nakon samo jednog zalogaja.
Sastojci:
- 1 1/2 šolje brašna
- 1 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašika limunove korice
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 šolje neslanog putera, sobne temperature
- 1 šolja granuliranog šećera
- 2 velika jaja, sobne temperature
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 2 kašike limunovog soka, oko 1/2 limuna
- 1/2 šolje grčkog jogurta ili kiselog mlijeka
Sastojci za sirup od limuna:
- 1/4 šolje limunovog soka, oko 1 limun
- 3 kašike šećera u prahu
Glazura od limuna:
- 1 šolja šećera u prahu
- 1,5 kašika limunovog soka
- 1 kašika mlijeka
Priprema:
Zagrij rernu na 180°C. Podmaži kalup veličine 9×5 inča. U srednjoj posudi pomiješaj brašno, prašak za pecivo, limunovu koricu i so. Ostavi smjesu sa strane.
Mikserom umuti puter i šećer na srednjoj brzini dok ne postanu pahuljasti, oko 4-6 minuta. Dok mikser radi na maloj brzini, dodaj jedno po jedno jaje, zatim umiješaj ekstrakt vanilije i limunov sok. Muti na srednjoj i visokoj brzini dok se ne sjedini.
Sa upaljenim mikserom dodaj otprilike jednu trećinu smjese brašna i miješaj dok se ne sjedini, a zatim dodaj grčki jogurt i miješaj dok se ne sjedini. Umješaj ostatak brašna i muti dok se sve dobro ne sjedini.
Stavi tijesto u pripremljenu tepsiju i peci 45-55 minuta dok kolač ne porumeni i čačkalica ne izađe iz njega uglavnom čista sa samo nekoliko vlažnih mrvica.
Ostavi da se kolač hladi oko 15 minuta u kalupu. Pomiješaj limunov sok i šećer. Pažljivo preokreni kalup i prebaci tortu na rešetku za hlađenje, a zatim kolač premaži sirupom dok je još topao. Ostavi da se kolač potpuno ohladi.
Kada se kolač ohladi, pomiješaj sve sastojke za glazuru, počni sa 1 kašikom limunovog soka i mlijeka i dodaj preostali limunov sok po potrebi. Glazura treba da bude gusta i ne tečna. Prelij glazuru preko kolača i ostavi da se osuši prije serviranja.
Izvor: loveandlemons.com