Trenutno čitaš
“Oppenheimer” i “Succession” vladali dodjelom Zlatnih globusa 2024.

“Oppenheimer” i “Succession” vladali dodjelom Zlatnih globusa 2024.

“Oppenheimer” je vladao na 81. dodjeli Zlatnog globusa, baš kao na ljetnim kino blagajnama. Opsežno ispitivanje J. Roberta Openheimera i stvaranje atomske bombe donijelo je pet pobjeda, najviše od svih filmova, uključujući nagradu za najbolju filmsku dramu.

“Openhajmerov” Christopher Nolan, koji je iskoristio svoj uspjeh u snimanju blokbastera poput “The Dark Knight” i “Inception”, osvojio je nagradu za najbolju režiju. Cillian Murphy, koji je igrao zamišljenog naučnika, proglašen je za najboljeg glumca u drami.

“Poor Things”, feminističko prepričavanje priče o Frankenštajnu, proglašen je za najbolji film, mjuzikl ili komediju, što je jedna od dvije pobjede postmodernog filma. Emma Stone je nagrađena kao najbolja ženska glumica u komediji. To je bila uloga za koju je Stone rekla da ju je natjerala da “na život gleda drugačije” zbog načina na koji njen lik “prihvata dobro i loše u jednakoj mjeri”. Paul Giamatti, proglašen za najboljeg glumca u komediji zbog svog portreta zajedljivog instruktora pripremne škole u filmu “The Holdovers”.

Lily Gladstone dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu u drami za ulogu žene Osage koja je na meti zbog svog naftnog bogatstva u filmu “Killers of the Flower Moon”. Napomenula je da je priznanje istorijski trenutak za autohtonu zajednicu, koju industrija zabave često zanemaruje ili marginalizuje.

Pročitaj

Na televizijskom frontu, serija “Succession”, osvojila je četiri vodeće nagrade, uključujući najbolju dramsku seriju. Serija je završila svoju četvrtu sezonu u maju. Kieran Culkin i Sarah Snook iz serije “Succession” osvojili su nagrade za najboljeg glumca i najbolju glumicu u TV drami. “The Bear”, priča o restoranu u Čikagu koji se bori da svoja vrata drži otvorenim, osvojio je tri nagrade, uključujući najbolju humorističku seriju i najbolju glavnu glumicu i glumca u mjuziklu ili komediji – Jeremy Allen White i Ayo Edebiri.

Mario Anzuoni/Reuters

“Beef”, drama o posljedicama incidenta u saobraćaju, takođe je osvojila tri statue – proglašena je najboljom ograničenom serijom, dok je pokupila glumačke nagrade za Ali Wong i Stevena Yeuna. Lee Sung Jin, kreator serije, zahvalio je stvarnom vozaču koji ga je potaknuo da snimi seriju. „Gospodine, nadam se da ćete trubiti i vikati i inspirisati druge u godinama koje dolaze“, rekao je.

Globusi su uveli dvije nove kategorije: nagradu za najbolji blockbuster, koja je pripala “Barbie”, i jednu za specijalnu stand-up komediju, koju je osvojio Ricky Gervais.

Među dobitnicima večeri bilo je mnogo iznenađenja, uključujući pobjedu za najbolji scenario za “Anatomy of a Fall”, kao i Elizabeth Debicki (“The Crown”) koja je pobijedila Meryl Streep (“Only Murders in the Building”) za najbolju sporednu glumicu u TV seriji.

Billie Eilish i njen brat i saradnik Finneas O’Connell osvojili su nagradu za najbolju pjesmu “What Was I Made For?” iz filma Barbie.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum