Trenutno čitaš
Održana dodjela filmskih nagrada SAG Awards 2024: “Oppenheimer”, “Succession” i “The Bear” dominirali

Održana dodjela filmskih nagrada SAG Awards 2024: “Oppenheimer”, “Succession” i “The Bear” dominirali

“Oppenheimer” je dominirao na 30. dodjeli nagrada Udruženja filmskih glumaca SAG Awards, osvojivši nagradu za najbolju glumačku ekipu, kao i statue za glavnu predstavu Cilliana Murphyja i sporednu ulogu Roberta Downeyja Jr. Drama o J. Robertu Openheimeru bila je neočekivani hit na kino blagajnama prošlog ljeta i smatra se favoritom za dodjelu Oskara sljedećeg mjeseca.

Glumačka ekipa HBO serije “Succession” proglašena je najboljim glumačkim ansamblom u dramskoj seriji zbog uspješnog izvođenja svoje posljednje sezone porodičnog hvatanja moći, dok je “The Bear”, pogled na život u restoranima iz lonca pod pritiskom, zaradio nagradu za najbolji ansambl humorističke serije.

Getty Images

Zvijezda “The Crown” serije Elizabeth Debicki uhvatila je nagradu za glavnu glumicu u dramskoj seriji za njen kameleonski rad za ulogu princeze Diane, dok je Pedro Pascal bio iznenađeni pobjednik za svoj nastup preživjelog zombi apokalipse. Zvijezde “Succession” Kieran Culkin i Sarah Snook bile su jako favorizovane za pobjedu, a čak je i Pascal izgledao zapanjen njegovom pobjedom. „Malo sam pijan“, rekao je on na sceni. Elizabeth Debicki, koja nije imala cipele, priznala je da takođe nije očekivala da će čuti svoje ime i da nije pripremila govor.

Ostali pobjednici su se nekako osjećali unaprijed. Jeremy Allen White, koji glumi briljantnog i problematičnog kuhara u fokusu serije “The Bear”, proglašen je za najboljeg glumca u humorističkoj seriji drugu godinu zaredom. Njegova koleginica Ayo Edebiri osvojila je nagradu za najbolju glavnu glumicu u komediji za ulogu sous-chefa sa većim kulinarskim aspiracijama. Par je nedavno osvojio Emi i Zlatni globus za svoj rad.

Steven Yeun i Ali Wong, koji su zajedno glumili u filmu “Beef” kao dva stranca čiji se životi ukrštaju nakon što su upleteni u incident bijesa na putu, osvojili su nagradu za najbolju glumu za TV film ili limited seriju. Oni su takođe trijumfovali na Globusima i Emmyjima, koji su održani prije samo nekoliko nedelja.

Zvijezda filma ” Killers of the Flower Moon” Lily Gladstone proglašena je za najbolju glumicu zbog svoje uloge Mollie Kyle, žene koju je izdao njen muž i koja je ciljana na njeno bogatstvo u sklopu složene zavjere. Ona je ušla u istoriju, postavši prva autohtona glumica koja je osvojila nagradu. “Unosimo empatiju u svijet kojem je potrebna”, rekla je svojim kolegama pozivajući glumce u prostoriji da “nastave da govore svoju istinu”. Da’Vine Joy Randolph, koja je osvojila skoro sve glavne nagrade ove sezone dodjele nagrada, dodala je svojoj kolekciji nagradu SAG za najbolju sporednu glumicu za ulogu ožalošćenog menadžera kafeterije u filmu “The Holdovers”. “Za svakog glumca koji još uvijek čeka svoju šansu, dozvolite mi da vam kažem da vam se život može promijeniti za jedan dan”, rekao je Randolph uz glasan aplauz, dodajući: “Nastavite.”

MATT WINKELMEYER/GETTY

Dodjela SAG nagrada, koja se tradicionalno emituje na kablovskoj televiziji, prvi put je prikazana uživo na Netflixu, što je značilo da su pobjednici i voditelji mogli slobodno ispustiti riječi od četiri slova. Iako je veče bila slavljenička, nagrade su podijeljene u burno vrijeme u Holivudu, a revolucija striminga je u velikoj mjeri odgovorna za period intenzivnih radničkih sukoba i ekonomskih poremećaja. Članovi sindikata glumaca, kao i Saveza američkih pisaca, proveli su mjesece u štrajku 2023. godine, ljuti zbog načina na koji je streaming smanjio honorare koje su nekada zarađivali kada su filmovi i serije u kojima su se pojavljivali dobili licencu. Novi dogovor je postignut u novembru, a glumci su dobili povećanje plata i veće bonuse. Pakt je takođe uključivao zaštitu od upotrebe vještačke inteligencije. Ali obustava rada dovela je do kašnjenja proizvodnje i gubitka prihoda.

Na dodjeli nagrada, Fran Drescher, zvijezda “Nanny” koja je nadgledala 118-dnevni štrajk kao predsjednica SAG-AFTRA, pohvalila je članove na njihovoj solidarnosti, rekavši da su njihovi napori rezultovali “istorijskim” paktom. “Vi ste šampioni”, rekla je ona. “Preživjeli ste najduži štrajk u istoriji našeg sindikata hrabro i uvjereno.”

Sve veći značaj streaming servisa koji je ljutio izvođače i scenariste nije uvijek bio blagodat za studije. Mnogi od njih skupo su se kladili da bi mogli bolje da se takmiče s Netflixom tako što su lansirali svoje vlastite izazove poput Disney+, Paramount+ i Maxa, samo da bi otkrili da su troškovi preveliki, a profit prenizak. Većina ovih velikih konglomerata doživjela je pad cijena dionica, dok je Wall Street pomnije proučavao njihove poslovne modele.

NETFLIX

Jedna pobjednica ušla je na subotnju ceremoniju potpuno svjesna da će održati govor. Barbra Streisand, legendarna pjevačica, glumica, producentkinja i rediteljka, dobila je nagradu za životno djelo SAG-a, stupajući na scenu dok je svirala tema iz filma “The Way We Were”. Sjećala se da je bila mlada devojka, živjela sa porodicom u skromnom stanu u Bruklinu, sanjala o Holivudu dok je jela sladoled sa ukusom kafe i čitala filmske časopise. “Nije mi se svidjela stvarnost. Htjela sam da budem u filmovima.” Njena majka joj je rekla da bi trebalo da nauči da kuca umjesto da se uzda u to da postane glavna glumica. “Ali nisam slušala”, izjavila je Barbra Streisand.

Izvor: people.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum