Trenutno čitaš
Održan 2. Female Founders Summit 2024 na kojem je pokazana sva snaga preduzetništva žena

Održan 2. Female Founders Summit 2024 na kojem je pokazana sva snaga preduzetništva žena

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

U Sarajevu je 5.3.2024. godine, u organizaciji Fondacije 787, uz podršku Švedske, te u saradnji sa UN Women BiH, održano drugo izdanje Samita osnivačica biznisa (Female Founders Summit).

Cilj ovog jednodnevnog događaja bio je na jednom mjestu okupiti preduzetnice iz Bosne i Hercegovine i regiona, ali i vrhunske stručnjakinje iz različitih oblasti aktuelnih za sve one koji su uplovili u preduzetničke vode. Više od 100 učesnica iz cijele BiH imale su priliku poslušati neke od najuspješnijih i najuticajnijih žena u biznisu kroz najaktuelnije preduzetničke teme, učestvovati na radionicama za razvoj neophodnih vještina današnjice, te uspostaviti nova poslovna partnerstva i kontakt sa akterima iz ekosistema, koji pružaju podršku razvoju preduzetništva.

“Samit osnivačica biznisa je platforma, koja nam omogućava da na jednom mjestu okupimo veliki broj sjajnih preduzetnica, ne samo iz BiH, već iz cijelog regiona, te idealna prilika preduzetnicama za uspostavljanje kontakta sa akterima iz ekosistema, koji pružaju podršku razvoju preduzetništva. Kroz ovakva okupljanja učimo, sarađujemo i rastemo, razvijajući kvalitetne biznis inicijative i dugoročne poslovne veze,” rekla je Dajana Džindo, izvršna direktorica Fondacije 787.

Kroz različite teme, od zelenih rješenja u poslovanju, inoviranja poslovanja i vještačke inteligencije, te brendiranja i korištenja različitih marketinških alata za rast i razvoj biznisa, publici su se predstavili Lejla Kraljević, su-onivačica Derubis Caravans; Carla Ferreri, su-osnivačica i direktorica platforme Gepek; Selma Prodanović, potpredsjednica Europske mreže poslovnih anđela (EBAN) i osnivačica globalne platforme za ciljeve održivog razvoja – 1MillionStartups; te Luka Aničin, jedan od najvećih regionalnih stručnjaka za mašinsko učenje i umjetnu inteligenciju.

Zamjenica šefice razvojne saradnje pri Ambasadi Švedske, Birgitta Jansson, naglasila je posvećenost Švedske preduzetništvu žena u Bosni i Hercegovini: “Predanost Švedske u podršci preduzetništvu žena je temelj njihovog osnaživanja. Trudimo se pružiti resurse i prilike, kako bi preduzetnice mogle uspješno napredovati. Kroz zajedničke napore sa UN Women i Fondacijom 787, prevazilazimo prepreke i stvaramo okruženje u kojem preduzetnice mogu ostvariti svoje potencijale i napraviti značajne doprinose u svojim zajednicama i šire.

“Žene su dugo bili potcijenjene u svijetu preduzetništva. Uprkos ograničenom pristupu kapitalu i resursima, rodnim predrasudama i društvenim očekivanjima, nastavile su transformisati preduzetnički pejzaž. Zahvaljujući neprocjenjivoj podršci Švedske i zajedničkim naporima sa Fondacijom 787, podržali smo žene širom BiH da unaprijede svoje poslovne sposobnosti. Danas s ponosom ističemo preduzetnice, i odajemo priznanje njihovoj otpornosti i izuzetnim doprinosima,” istakla je Jo-Anne Bishop, predstavnica UN Women BiH.

Pročitaj

Sumirajući značaj ovakvih događaja za preduzetnice, jedna od ovogodišnjih govornica, Lejla Kraljević, istakla je: “Učešće na Female Founders Summit 2024 predstavlja inspirativno iskustvo koje je dodatno ojačalo moju vjeru u moć i snagu preduzetništva žena. Ovaj događaj je pružio izuzetnu priliku za razmjenu znanja, stvaranje korisnih poslovnih veza i inspiraciju za dalji razvoj Derubis Caravansa. Ponosna sam što sam bila dio ove inspirativne inicijative, koja podržava i promoviše žensko preduzetništvo.

Fondacija 787 već deset godina, kroz veliki broj preduzetničkih programa, uspješno podržava preduzetnice i preduzetnike iz cijele BiH i regiona, s ciljem razvoja njihovih biznisa i inovativnih ideja, ali i unapređenja poslovanja na inostranom tržištu. Kroz svoj rad Fondacija za cilj ima i zagovaranje dobrih praksi, kao i predlaganje niza aktivnosti i procesa, kako bi se stvorila što uspješnija klima u preduzetničkom ekosistemu u BiH. Aktivnosti Fondacije 787 podržane su od strane Vlade Švicarske.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum