Trenutno čitaš
Oboren svjetski Guinness rekord fotografisanja pod vodom

Oboren svjetski Guinness rekord fotografisanja pod vodom

Ono što je počelo kao šala o tome kako sigurno fotografisati tokom ograničenja COVID-19, ubrzo se pretvorilo u kreativnu avanturu koju Steve Haining, nikada neće zaboraviti…

Kanadski fotograf radio je s modelom Ciarom Antoski i nizom stručnjaka, kako bi napravio epsku fotografiju koja je išla do 10 metara pod vodom. Ne samo da je rezultovalo prekrasnim fotografijama, već je Hainingu donijelo i mjesto u Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda za najdublje podvodno fotografisanje s modelom.

Steve Haining

Nakon što je Hainingu rečeno da snimanje u bazenima, kontrolisanom okruženju u kojem je navikao raditi, nije moguće tokom pandemije, našalio se o kreiranju fotografija na otvorenom. Radeći sa stručnim sigurnosnim roniocem, Haining i njegov omiljeni podvodni model, uputili su se u kanadsku prestolnicu brodoloma, Tobermory, Ontario. Ciara Antoski je radila na savršenom poziranju dok je radila na takvim dubinama, a takođe se ranije mnogo puta uronila u ledene kupke, kako bi se pripremila za niske temperature. Iako su oboje vježbali, ništa ih nije moglo pripremiti za dan snimanja.

Steve Haining

Snimanje je donijelo specifične izazove, kojima se Haining morao prilagoditi. To je uključivalo komunikaciju s Ciarom Antoskim u smislu onoga što je bilo potrebno od nje, kada je zauzela svoje mjesto u vodi.

Steve Haining

“Morao bih roniti sa svojim sigurnosnim roniocem kako bih pronašao lokacije, postavio rasvjetu i znao uglove i snimke prije nego što dovedemo Ciaru. Tada bismo morali izroniti i objasniti joj stvari poput prve lokacije na kojoj će sjediti na pramcu, fotkaćemo s lijeve strane, a ti moraš izgledati na određeni način ili pozirati prvo sjedeći, a zatim ležeći, zrak u boci će biti iznad tebe, signaliziraj kad ti treba itd.”

Steve Haining

Ciara Antoski je u jednom trenutku provela punih 30 minuta potopljena u dubokoj hladnoj vodi. To je omogućilo Hainingu da ispuni svoju kreativnu viziju i nadmaši ono što je vjerovao da je moguće. Na kraju se sva priprema i trud isplatio. Ekipa je posjetila tri različite lokacije tokom snimanja. To uključuje brod W.L. Wetmore, koji se nasukao 1901. i pružio je dramatičnu pozadinu. Ciara Antoski, obučena u lepršavu bijelu haljinu, eterična je dok pozira među potopljenim brodovima.

Steve Haining

Iako mu to nije bio cilj kada je prvi put planirao projekqat, Hainingov rad mu je obezbijedio mjesto u Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda. Za nešto što nije počelo ozbiljno, cijeli proces je bio nevjerojatno ispunjen za Haininga, koji je takođe poznat po svom radu na fotografisanju slavnih.

Pročitaj
jennifer aniston kuhinja

Steve Haining

“Šala se pretvorila u ideju, a ideja u stvarnost. Meni lično, u vrijeme kada umjetnici nisu mogli stvarati, ovo mi je dalo priliku da ponovno budem umjetnik i izazovem sebe i zabavim se s prijateljima u tom procesu. Sama nagrada je kao lijepa uspomena i podsjetnik na vrijeme kada smo se svi tjerali za nečim zabavnim, ali najviše je zadovoljilo to što smo postavili ludi cilj bez ikakvih očekivanja, i to je postalo jedno od najboljih sjećanja u mom životu.”

Steve Haining

Pogledajmo fotografije koje svjedoče kako su se pripremali za fotografisanje pod vodom i kako je tekao proces samog foto snimanja pod vodom…

Steve Haining
Steve Haining
Steve Haining
Steve Haining
Steve Haining

Izvor: mymodernmet.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum