Trenutno čitaš
Nove dimenzije nevjerstva: Od online flerta do duboke emotivne prevare

Nove dimenzije nevjerstva: Od online flerta do duboke emotivne prevare

Young Lions
Young Lions

U doba kada smo postali dio virtuelnog svijeta, granice između stvarnosti i digitalnog prostora postaju sve mutnije. Na društvenim mrežama koje povezuju ljude na globalnom nivou, online veze postaju sve učestalije, a zajedno s njima i pitanje virtuelnog varanja i nevjerstva. Da li se ova nova forma preljube razlikuje od tradicionalnog varanja koje smo poznavali i “priznavali” prije nego što su društvene mreže postale sastavni dio naših života?

Online komunikacija između dvije osobe, na prvi pogled, može izgledati bezopasno i bezazleno. Razmjena poruka i lajkova, čini se kao nevina interakcija. Ali da li ta nevinost nestaje kada se otkrije da je jedan od učesnika komunikacije emotivno ili čak fizički angažovan u tom online odnosu?

online prevara
@fusunlindner

Iako osobe nisu u fizičkom kontaktu i odnosima, jedan od ključnih elemenata online varanja je emocionalna intimnost sa drugom osobom koja se može razviti između ljudi koji komuniciraju putem ekrana, što itekako možemo smatrati emotivnim nevjerstvom. Razmjena ličnih misli, snova i strahova može stvoriti duboku vezu, čak i ako su stvarne fizičke distance ogromne. Sa druge strane, tradicionalno varanje obično se odnosi na fizičku prevaru, pa se postavlja pitanje da li su emocionalna i virtuelna prevara manje ozbiljne od fizičke, ili je prevara zauvijek samo prevara…

Razlika između tradicionalne i online prevare jeste odsustvo fizičkog dodira. Dok neki možda ne bi smatrali online interakciju prevarom, drugi smatraju da emotivna veza putem ekrana takođe može uzrokovati bol i da se ne razlikuje od fizičke prevare. Pa da li online nevjerstvo može imati iste posljedice kao fizička prevara ili možda čak i ozbiljnije posljedice.

Pročitaj
jutarnji trening

online prevara
@thefrenchmadrilene

U suštini, online varanje je složen fenomen, a odgovor na pitanje da li se razlikuje od fizičkog varanja nije jednostavan. Ključno je da partneri zajedno postave granice, otvoreno razgovaraju o svojim očekivanjima i jasno definišu šta za njih predstavlja nevjera.

Dok virtuelno nevjerstvo može izazvati kontroverze u tumačenju i definisanju preljube, njegove posledice mogu biti stvarne, duboko emotivne i bolne. Važno je shvatiti da online veze imaju svoje specifičnosti i da se ponašanja koja se odvijaju putem ekrana ne mogu jednostavno ignorisati, jer tanka je linija od lajka do ozbiljne online emotivne prevare.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum