Trenutno čitaš
Nova genetski modifikovana sobna biljka čisti vazduh efikasnije od 30 biljaka

Nova genetski modifikovana sobna biljka čisti vazduh efikasnije od 30 biljaka

Jysk
Jysk

Startup sa sjedištem u Parizu, stvorio je genetski modifikovanu sobnu biljku, koja doslovno može očistiti vazduh u našem domu. Biljka gradi prirodna svojstva pročišćavanja, koja sobne biljke već nude. Dakle, iako dodaje boju svakoj prostoriji u koju je stavite, ona takođe aktivno održava vazduh čistijim nego 30 sobnih biljaka zajedno.

Kompanija, nazvana Neoplants, modififikovala je biljku kao i njen mikrobiom korijena, kako bi poprilično povećala prirodna svojstva biljke za čišćenje vazduha. Nazvana Neo P1, genetski modifikovana sobna biljka je nedavno stigla na tržište i može se već kupiti.

Neoplants

Biljke mogu ponuditi dosta našem domu. Ne samo da mogu poboljšati naše raspoloženje i pomoći u smanjenju anksioznosti, prema istraživačima, već mogu i očistiti vazduh zahvaljujući svojim prirodnim svojstvima pročišćavanja. Međutim, sa ovom genetski modifikovanom kućnom biljkom dobija se više od tog osnovnog nivoa pročišćavanja.

Pexels

Neoplants kažu da je Neo P1 model 30 puta efikasniji od najboljih NASA postrojenja. Ali kako tačno ova genetski modifikovana sobna biljka radi bolje od pročišćivača vazduha? Pa, za početak, biljke su bolje opremljene za rukovanje isparljivim organskim spojevima, koji su visoko reaktivne hemikalije koje se nalaze u sredstvima za čišćenje, građevinskim materijalima, bojama, a lista se nastavlja. Hlapljivi organizmi su zloglasno užasni za ljudsko zdravlje i mogu izazvati iritaciju u ljudskom tijelu.

Pexels

Iako pročišćivači zraka mogu pomoći, oni obično nemaju tendenciju da potpuno neutrališu ova štetna jedinjenja, što znači da se nikada istinski ne uklanjaju iz vazduha. Vidiš problem? Ali biljke poput ove genetski modifikovane sobne biljke bolje su opremljene za neutralizaciju loših isparavanja.

Pored toga, Neoplants kažu da je efikasnost sobne biljke prečišćavanja vazduha jedina stvar, koju je kompanija dotakla. Ne raste brže i nije više otporan na pesticide od običnih biljaka. Genetski modifikovana sobna biljka će se prodavati po cijeni od 179 dolara.

Pročitaj

 

Izvor: bgr.com

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum