Dodaj svojoj ishrani neobične ukuse sunčanog Maroka uz ovu egzotičnu salatu. Ova salata sa mrkvom i narandžom je klasična marokanska poslastica i lako se priprema.
Sastojci:
- 2 kašike maslinovog ulja
- ½ kašičice mljevenog cimeta
- ½ kašičice mljevenog kima
- ⅛ kašičice soli
- ⅛ kašičice crnog bibera
- 1 kašika meda (ili javorovog sirupa)
- Sok od jedne svježe cijeđene narandže (5 kašičica)
- 1 narandža, oguljena, i narezana na kockice
- 3 šolje na trake isjeckane mrkve ( 3-4 mrkve)
- Par listova svježe nane
Priprema:
Dodaj maslinovo ulje, cimet, kim, so, biber, med i sok od narandže u posudu srednje veličine. Koristi žičanu metlicu da dobro izmiksaš, dok se so ne otopi. Preliv će biti tamno smeđe boje zbog kima i cimeta.
Probaj preliv viljuškom i prilagodi sastojke ako želiš da bude malo slađi (med) ili voćniji (sok od narandže). Dodaj isjeckanu mrkvu i komadiće svježe narandže i promiješaj gumenom lopaticom da se salata sjedini.
Prije serviranja pospi listovima svježe nane.
Uživaj u jelu!
Ključne riječi