Trenutno čitaš
Navike parova koje vode do srećne i stabilne veze ili braka

Navike parova koje vode do srećne i stabilne veze ili braka

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Koliko god ove geste izgledale sitne, male stvari ipak imaju veliki uticaj na trajnu i sretnu ljubavnu vezu ili brak…

Shauna Springer, Ph.D., prikupila je podatke od 1200 parova. Rezultati njenih istraživanja otkrili su da je “velika većina (86%) opisala svoje brakove kao “vrlo sretne” (24%), “izuzetno sretne” (51%) ili “savršene” (11%). Dodatnih 8% je reklo da su “sretni”. U nastavku saznaj navike bračnih parova koji vode sretan život ispunjen ljubavlju, poštovanjem i srećom…

pexels

Večerajte zajedno

Umjesto da zgrabite nešto hrane na brzinu, sjedite zajedno svaki dan da ručate. Istraživanja pokazuju da su dobrobiti zajedničke prehrane ogromne. Obrok s nekim drugim “aktivira korisne neurohemikalije, ali takođe poboljšava probavu. Sto za ručavanje pruža priliku za razgovor, priču i ponovno povezivanje. Kada se povežeš s drugima i doživite osjećaj povezanosti, oslobađaju se endogeni opioidi i oksitocin, koji potiču ugodne osjećaje. Neurohemijske promjene dovode do boljeg blagostanja i zadovoljstva. Nakon napornog dana, ponovno uspostavljanje veze sa partnerom ili supružnikom uz ručak ili večeru i pokretanje onih hemikalija, koje nas tjeraju da se osjećamo dobro, mogu samo održati vezu ili brak čvrstim.

Prigrlite svoje zajedničko vrijeme, ali i odvojeno vrijeme samoće

Znamo da se čini da je vrijeme koje provode zajedno jako važno, da bi parovi imali život pun radosti, međutim potrebno je da osobe u vezi ili braku pored zajedničkog vremena imaju i vrijeme samo za sebe. Provoditi vrijeme zajedno, ali odvojeno, prekrasan je dio svake veze.

pexels

Imajte male dnevne navike

Sitnice su te koje čine sjajan posao u održavanju povezanosti. Mislimo na rituale – kafa ujutro, jedan dan u sedmici ručak u restoranu, subotom duge šetnje i boravak u prirodi i slično. Volite svoje male dnevne navike i rituale. One povezuju i čine svaki dan posebnim.

Komplimenti i riječi potvrde i ohrabrenja

“Ne moram joj reći da je volim. Ona zna.” To stalno čujemo od svojih muških prijatelja i kolega u okruženju. I nisu u pravu. Svako, muškarac i žena, vole kad im se kaže da su voljeni. Da su lijepi ili cijenjeni ili željeni. Da im se kaže da je njihova osoba ponosna na njih ili da cijeni sve što rade. Udijelite komplimente jedno drugom, pohvalite jedno drugo, istaknite vrline jedno drugom, uputite lijepu riječ jedno drugom. Riječi su važne…

pexels

Iskrenost prije svega

Ovo je obavezno. Uvijek, uvijek, uvijek budite iskreni jedno prema drugom. Nema laganja, nema skrivanja, nema izostavljanja ključnih informacija. Parovi koji su u dugoj i sretnoj vezi ili braku, koji je pun radosti su parovi koji su uvijek iskreni, jedno prema drugom. Iskrenost ponekad može boljeti, ali odnosu mnogo više šteti biti uhvaćen u laži.

Neka vam vaša veza ili brak bude prioritet

U ovom ludom svijetu, ovo je teško – pobrinuti se da veza ili brak budu prioritet. Budimo iskreni, koliko smo dobri u davanju prioriteta svojoj vezi ili braku? Jesmo li to možda uzimali zdravo za gotovo, jer su stvari na poslu bile teške? Jesmo li možda ignorisali svoje potrebe i spotrebe svog partnera, jer su djeca tako mala?  Vrlo je važno da damo prioritet svojim odnosima. Tako je lako ignorisati naše veze, vjerujući da su dovoljno jake da prežive bilo šta, samo da prekasno saznamo da smo u krivu.

pexels

Slavite male i velike stvari

Toliko stvari trenutno nije u redu na ovom svijetu i svi trebamo odvojiti vrijeme da proslavimo trenutke, velike i male. Naravno, velike događaje poput rođendana i godišnjica, nikada ne bismo trebali zanemariti. Proslave ne moraju biti velike, ali vrijeme provedeno zajedno za večerom sa nekoliko riječi ljubavi, kojima se odaje priznanje posebnom danu može puno pomoći. Malo slavlja s vremena na vrijeme može samo unijeti više radosti u svaku vezu.

Iznenadite jedno drugo

Iznenadite svog partnera/partnerku kartama za omiljeni film ili predstavu ili koncert, kupite omiljeni sladoled, pripremite omiljeno jelo, pozovite u goste omiljenog prijatelja partnera, odvedite partnera/partenrku na omiljeno mjesto. Iznenađenja su veoma važna!

pexels

Držite se za ruke dok šetate

Koliko često hodate pored supružnika ili partnera i ne dodirujete se? Sljedeći put kad hodate zajedno, ispruži ruku. Čak i ako je to samo na trenutak, taj će fizički dodir učiniti da se osjećate posebno. Dodir je ključna stvar dovodi do bliskosti i povezivanja na dubljem nivou.

Pročitaj
Pinterest

Vjerujte jedno drugome

Zdrav odnos mora se temeljiti na povjerenju. Vjeruj da te tvoja voljena osoba nikada ne bi lagala, da će te uvijek podržavati i da ti 100% čuva leđa. Povjerenje je broj 1 u svakoj vezi.

pexels

Reci ‘Volim te’ što češće

Ovo je jedna svakodnevna navika, koju apsolutno morate oboje učiniti ako želite imati prekrasan život i i zdravu vezu ili brak. Kako vrijeme prolazi, skloni smo jedno drugo uzimati zdravo za gotovo. Znamo da je ljubav tu, ali samo pretpostavljamo da jedno drugo znamo i ne ističemo to svakodnevno. Reći “Volim te” svom supružniku ili partneru daće mu/joj do znanja da, čak i nakon toliko vremena, još uvijek snažno voliš. Ako im to kažeš, daćeš im do znanja da redovnoo razmišljaš o toj ljubavi i da je želiš podijeliti s njim/njom.

pexels

Razgovarajte jedno s drugim

Nevjerojatno je koliko parova, kako vrijeme prolazi, prestane razgovarati jedno s drugim. Prestaju dijeliti svakodnevne stvari, na primjer kako su im prošli dani. Prestaju razgovarati o stvarima koje ih zanimaju i o planovima za budućnost. Važno je da partneri ili supružnici nastave zajedno razgovarati o svemu i svačemu. Dakle, pobrinite se da nastavite razgovarati, baš kao što ste to činili na početku vaše veze.

 

Izvor: yourtango.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum