Trenutno čitaš
Navike na radnom mjestu koje pogoršavaju hronični bol

Navike na radnom mjestu koje pogoršavaju hronični bol

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Negativni faktori na radnom mjestu, direktno su povezani sa hroničnim bolovima u donjem dijelu leđa, stanje koje pogađa više od 80% ljudi. Značajan broj loših radnih navika utiče na ovo stanje, a evo koje trebaš preispitati i izbaciti.

Foto: Unsplash

Sjedenje – Sjedenje je novo pušenje. Studije kažu da previše sjedenja – čak i nekoliko sati uzastopno – može povećati rizik od srčanih bolesti, dijabetesa, rane smrti, pa čak i gubitka funkcije mozga. Dakle, ne bi trebalo da bude iznenađenje da sjedenje može dodatno pogoršati bol. Hronična neaktivnost koja čini većinu radnih dana, radnika može dovesti do slabijih mišića i osjetljivosti na bol.

Briga oko malih stvari – Iako se sjedenje može smatrati tihim ubicom, pravi kralj bola je stres. Stres koji se razvija tokom dana  može povećati hronični bol. Zapravo, jedna studija je otkrila da su tehnike upravljanja stresom neophodne u pomoći pri upravljanju bolom.

Prekovremeni rad – Borba za postizanje dobre ravnoteže između radnog i slobodnog vremena je još jedna arena u kojoj si svoj najgori neprijatelj. Beskrajni radni sati stvaraju dodatnu napetost, kako u tvom umu, tako i u tvom tijelu. Štaviše, sve to vrijeme u kancelariji smanjuje slobodno vrijeme koje se može provesti na aktivnosti vezane za smanjenje stresa.

Foto: Pexels

Sjedenje na lošoj stolici – Ako već moraš da sjediš na poslu, bilo bi dobro da sjediš na udobnoj stolici.

Beskrajno gledanje u ekran – Gledanje u monitor može izazvati sve neželjene efekte, od zamućenog vida do umora i glavobolje. Možeš primjeniti popularnu tehniku ​​20-20-20: Svakih 20 minuta, gledaj u neki predmet u trajanju od 20 sekundi. Ovo će biti odmor za tvoje oči i um.

Pročitaj

Izbjegavanje stepenica – Ukoliko se svakodnevno odlučuješ da ideš liftom, umjesto stepenicama, činiš veliku grešku. Penjanje stepenicama ti daje energiju jednaku popijenoj šoljici kafe.

Foto: Pexels

Ručak za radnim stolom – Svakodnevno ručanje za radnim stolom, umjesto da izađeš i prošetaš, može doprinijeti gojaznosti. A prekomjerna težina je siguran način da doprineseš lošem stanju svoje kičme.

Neprilagođen ekran računara – Pored toga što je važno da je stolica opuštena i udobna, trebalo bi da podesiš “vrh stola”. To znači podešavanje monitora, tako da nije previsok za oko i dužinu ruke daleko od vrha ekrana, ne više od dva do tri centimetra iznad nivoa oka.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum