Trenutno čitaš
Naučnici potvrdili da šetnja u prirodi smanjuje negativna osjećanja i depresiju

Naučnici potvrdili da šetnja u prirodi smanjuje negativna osjećanja i depresiju

Tokom godina, istraživači su otkrili nove načine na koje je priroda dobra za nas i naše mentalno zdravlje. Na primjer, boravak u prirodi smanjuje stres, međutim sada je studija objavljena u “Journal of Affective Disorders” otkrila da, u poređenju sa šetnjom u urbanom okruženju, šetnja prirodom smanjuje negativan emocionalni uticaj kod ljudi s velikim depresivnim poremećajem.

pexels

“Pokazalo se da šetnja prirodom poboljšava mentalno stanje kod odraslih u većoj mjeri, nego šetnja u urbanim sredinama”, pišu autori studije. Studija je obuhvatila 37 učesnika, starosti između 18 i 65 godina, sa više žena nego muškaraca, koji su bili pacijenti u psihijatrijskoj klinici za osobe sa teškom depresijom. Nasumično su neki dobili urbanu šetnju prometnom ulicom ili šetnju šumom daleko od gradske buke. Šetnja se održavala u jutarnjim satima sa dobrim vremenskim uslovima. Učesnici su zamoljeni da izbjegavaju međusobno razgovaranje tih 60 minuta tokom trajanja šetnje.

pexels

Istraživači su prikupili podatke od šest različitih vremena prije i poslije šetnje – sat prije, tokom šetnje, neposredno nakon i tri, 24 i 48 sati nakon šetnje. Iako nisu našli nikakve razlike u pozitivnom afektu, došlo je do smanjenja negativnog afekta, koji je ostao puna dva dana nakon šetnje. Učesnici sa urbanom rutom šetnje takođe doživljavaju smanjenje negativnog afekta, iako nije bio toliko jak kao kod grupe u prirodi.

pexels

“Sve je veće naučno priznanje da bi hodanje u prirodi, moglo da nas učini sretnijima”, rekla je Marie-Claude Geoffroy, autorka studije i članica kanadskog istraživačkog odjela za prevenciju samoubistava mladih. “Jednostavna šetnja prirodom, bilo u šumi ili u urbanom parku, efikasna je u oslobađanju od negativnih misli i osjećaja”, kaže ona.

Pročitaj

 

Izvor: psypost.org

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum