Trenutno čitaš
Naučnici imaju rješenje kako da postaneš optimistična osoba

Naučnici imaju rješenje kako da postaneš optimistična osoba

Hotel Hills - Doček Nove 2024. godine
Hotel Hills - Doček Nove 2024. godine

Kako naučiti biti i ostati optimistična osoba, pogotovo kada se susrećeš sa ličnom ili poslovnom krizom? Decenije istraživanja, pokazuju kako možeš naučiti biti više optimistična osoba. Teško je ostati uvijek optimističan, pogotovo sada između pandemije, globalne ekonomske krize, kako poslovnih, tako i životnih, neizvjesnih izazova. Iako je možda teško ostati pozitivan, decenijska psihološka istraživanja pokazuju, zašto je neophodno biti pozitivna osoba i kako se to može naučiti…

Foto: unsplash

Ukoliko se osjećaš depresivno, anksiozno, letargično i pesimistično, dobra vijest je da je psiholog Martin Seligman, ustanovio da je optimizam vještina, koju možeš da naučiš. Psiholog sa Univerziteta Pennsylvania je vrhunska figura na polju pozitivne psihologije.

Mnogi od nas smatraju optimizam osobinom ličnosti, koju imaš, ili iz djetinjstva, ili je nemaš uopšte. Do neke mjere je to istina – tvoja tendencija da se čaša vidi napola puna ili napola prazna, dijelom je kontrolisana genetskim i drugim faktorima, koji nisu tvoji, već naslijeđeni, ali optimizam se može vremenom i radom na sebi naučiti. A naravno da pesimizam ponekad može biti od koristi, na primjer kada moraš donijeti visoko rizične odluke, pametno je utvrditi šta bi moglo poći po zlu.

optimistična osoba
Foto: unsplash

Ključ za postizanje optimizma je promjena načina razmišljanja i objašnjenje problema u tvom životu. Konkretno, optimisti su skloni razmišljati o neuspjesima i izazovima, kao sljedeći tipovi:

Promjenljiv tip: Nisi iznevjerio/iznevjerila nešto, jer si nesposobna ličnost. Nisi uspio/uspjela zbog loše sreće ili okolnosti.

Kontrolisani tip: Sljedeći put možeš učiniti nešto drugačije, da bi se postigao drugačiji ishod. Ti, a ne sudbina, imaš kontrolu nad svojim životom.

Privremeni tip: Kada se osjećaš negativno, može se činiti kao da je sve sumorno. Optimisti imaju tendenciju da vide probleme diskretne i ograničene, a ne sve prožimajuće.

Naoružani ovim znanjem, kad se sljedeći put niz nejasnih i pesimističnih misli pokaže u tvojoj glavi, možeš se okrenuti optimizmu, sve dok shvataš način na koji optimisti misle.

Foto: unsplash

Prednosti optimizma

Optimisti su zdraviji od pesimista i žive duže. Uspješniji su i zadovoljniji u ljubavnim vezama, u poslu i sportu, zarađuju više, postižu više jer su fleksibilniji, prilagodljiviji i uporniji. Uvijek istražuju nove mogućnosti i pokušavaju ponovo, iako nailaze na prepreke.

optimistična osoba
Foto: unsplash

Optimizam se može naučiti!

Pročitaj

Ispitanici koji su u svrhu istraživanja učili optimistični način razmišljanja, su tokom sljedećih 18 mjeseci bili boljeg zdravlja, uspješniji, te su rjeđe patili od depresije i anksioznosti, nego ispitanici koji nisu učili optimizam.

Dakle čak i kratka vještina učenja optimizma, daje razultate. Svaki problem ima rješenje. Ne pretpostavljaj probleme tamo gdje ih nema, samo zato što bi se možda mogli pojaviti.

optimistična osoba
Foto: unsplash

Kada tvoj pesimista proradi, reci sebi sljedeće:

  • Ovo neće dugo trajati i proći će, kao i sve u životu!
  • Nađi nešto dobro u svemu!
  • Nemoj se kritikovati i optuživati!
  • Naučićeš nešto iz lošeg iskustva!
  • Izazovi stvaraju nove prilike i mogućnosti!

 

Izvor: www.inc.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum