Trenutno čitaš
Narandža – idealno voće za dug i zdrav život!

Narandža – idealno voće za dug i zdrav život!

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Hladnije dane upotpuni sa bar jednom narandžom dnevno! Nutricionisti tvrde da nam jedna narandža od 130 grama može obezbijediti skoro 100% preporučene dnevne doze vitamina C, koja je neophodna našem organizmu.

Foto Pakialakonias

Osim što je veoma ukusna, ona je pravi izvor vitamina, koji su neophodni u hladnim mjesecima. Ovo narandžasto voće sadrži listu esencijalnih hranljivih materija, vitamina i minerala neophodnih za normalan rast, razvoj i ukupno blagostanje našeg organizma i tijela. Narandža ima veoma malo kalorija i ne sadrži zasićene masti, niti holesterol, ali je bogata dijetetskim vlaknima i pektinom. Poznato je da pektin smanjuje nivo holesterola u krvi, a pomaže i u zaštiti sluzokože debelog crijeva.

Narandža je odličan izvor vitamina C, koji je moćan prirodni antioksidant. Sadrži i značajan nivo vitamina A, flavonoida i drugih antioksidanasa, kao što su alfa i beta karoten i lutein. Unos voća bogatog flavonoidima, pomaže organizmu da se zaštiti od raka pluća i usne duplje. Ovo voće dobar je izvor vitamina B kompleksa, kao što su tiamin, piridoksin i folati, a oni su od suštinskog značaja i tijelo se njima snabdijeva iz spoljašnjih izvora.

Foto Pakialakonias
Foto Pakialakonias

Smatra se kako hemijska jedinjenja, koja se nalaze u narandži smanjuju rizik od raka, mnogih hroničnih bolesti u koje spada i artritis, kao i od gojaznosti i srčanih oboljenja. Samo jedna narandža sadrži gotovo 100% preporučene dnevne doze vitamina C, a 130 grama ovog sočnog voća ima samo 60 kalorija. Ovo narandžu čini savršenom voćkom za užinu ili ukusan doručak koji daje energiju, ali i dodatak našem omiljenom kolaču.

Pročitaj

Uživaj u bar jednoj narandži dnevno!

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum