Trenutno čitaš
Namaz od pečene crvene paprike sa bijelim lukom i orasima

Namaz od pečene crvene paprike sa bijelim lukom i orasima

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Ovaj namaz od crvene paprike poznat je i kao Muhammara. To je umak od oraha i pečene crvene paprike koji je vrsta slanog, slatkastog, blago dimljenog i taman dovoljno ljutog! Gotovo je rođak španskom romesko sosu. Ovaj recept za muhammaru je jednostavan za napraviti, a možeš ga servirati kao umak ili namazati na tost, sendviče ili ga stavljati na piletinu ili ribu sa roštilja.

Sastojci:

  • 2 crvene paprike – prepolovljene
  • ¼ šolje oraha – pečenih i neslanih
  • 1 kašičica paprike
  • ⅓ šolje hljebnih mrvica
  • 1 kašika paradajz paste
  • 1 glavica bijelog luka
  • 1 kašičica meda od datula (ili običan med)
  • 2 kašičice maslinovog ulja
  • So i crni biber po ukusu

Priprema:

Stavi crvene paprike i bijeli luk na pleh. Prelij maslinovim uljem, začini solju i biberom i peci oko sat vremena. Provjeri bijeli luk nakon 30 minuta – možda ćeš ga morati pokriti aluminijskom folijom da ne zagori.
Kada je gotovo, ostavi povrće da se ohladi.

Pročitaj
Povrće, jesen

Crvene paprike oguli i stavi glavicu bijelog luka. Sve sastojke za muhammaru izmiksaj u blenderu, dok ne dobiješ glatku pastu.

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum