Trenutno čitaš
Najpametnije žene na svijetu – 10 žena sa najvišim IQ

Najpametnije žene na svijetu – 10 žena sa najvišim IQ

Nekada davno se vjerovalo da su samo muškarci najpametnija bića na planeti. Međutim, veoma brzo žene su dokazale da i nije baš tako i počele su da se smatraju jednakim. Žene su inteligentne i to je činjenica koja se dokazivala od davnina, ali postoje žene koje imaju nevjerovatno visok koeficijent inteligencije, viši nego većina ljudskih bića koja je ikada postojala. Ultra ti donosi listu 10 najpametnijih žena ikada, sa natrposječno visokim koeficijentom inteligencije. 

Foto: wonderslist.com

EDITH STERN (IQ 200)

Edith je jedna od najpametnijih žena ikada. Već kao dijete bila je genije, a prije nego što je napunila jednu godinu znala je da računa i da priča povezane rečenice. Kao i druga djeca genijalci, prije nego što je napunila 18 godina imala je nekoliko fakulltetskih diploma. Ima preko 128 patenata na svoje ime. Dobila je mnoge nagrade kao na primjer, životna nagrada za dostignuća u inženjerstvu. Njen IQ rezultat je oko 200, ali na preciznijim IQ testovima ostvarila je i više od toga.

Foto: wonderslist.com

Hypatia: (IQ 190+)

Hypatia je bila kćerka poznatog matematičara Theona iz Aleksandrije. Bila je grčka filozofkinja, astronom i matematičarka u Egiptu, a potom u Istočnom Rimskom Carstvu. Vjeruje se da je izumila mnoge naučne instrumente kao što su astrolabe i hidrometar. Koautrka je i autorka različitih komentara i traktata. Poznata je kao jedna od najvećih umova ikada za koeficijentom inteligencije preko 190.

Foto: wonderslist.com

Marilyn vos Savant: (IQ 190)

Marilyn vos Savant je poznata po svojoj inteligenciji, a njen koeficijent inteligencije je 190. Bavi se pisanjem knjiga i kolumni za razne magazine, a u jednom od magazina ima posebnu rubriku “Pitaj Marylin” u kojoj odgovara na pitanja i riješava zagonetke. Njeno ime se našlo i u Ginisovoj knjizi rekorda, a sve zahvaljujući njenom visokom nivou inteligencije.

Foto: wonderslist.com

Marie Curie: (IQ 185)

Marie Curie je jedna od najlegendarnijih i najmoćnijih figura u istoriji. Francusko-Poljska hemičarka i fizičarka sa koeficijentom inteligencije 185, najpoznatija je po svom radu na polju radioaktivnosti. Dobitnica je dvije Nobelove nagrade, 1903. za fiziku i 1911. za hemiju. Zapravo, Marie Curie je najpopularnija žena naučnica ikada i trebale bi stranice i stranice da napišemo o svim njenim dostignućima. Igrala je veliku ulogu u oblikovanju modernog svijeta i njeni doprinosi će se uvijek pamtiti.

Foto: wonderslist.com

Germaine Stael: (IQ 180-185)

Takođe poznata i kao Madame de Stael, rođena je u Parizu 1766. godine i bila je Francuska društvena komentatorka i politička aktivistkinja. Takođe je bila poznata i kao pisac, a napisala je mnoga divna djela. Germaine je bila glavna protivnica i kritičarka Napoleona, koji ju je protjerao iz Francuke zbog njenih natpisa o njemu. Nako što se sklonila u Njemačku postala je dio Goetheove grupe. Različiti testovi izračunali su njen koeficijent inteligencije i rezultat je bio između 180 i 185. Iako je se na ovoj listi nalazi na petom mjestu, bila je jedna od najpametnjih žena svog vremena.

Foto: wonderslist.com

 Grace Hopper: (IQ 175)

Hopper je bila popularna i sjajna informatičarka iz SAD. Ona je otkrila prvi alat za kompajliranje. Sa 34 godine pokušala je da se pridruži mornarici, ali nije uspjela u tome. Kasnije je odlučla da se posveti informatici i do danas je neprevaziđena i bez premca. Ima preko 40 počasnih diploma sa univerziteta širom svijeta i njen koeficijent inteligencije je iznosio 175.

Foto: wonderslist.com

Ruth Lawrence: (IQ 175)

Ruth Lawrence je Britanska matematičarka i profesorica koja je ekspanzivno radila na polju teorije čvorova i algebarske topologije. Rođena 1971. godine bila je poznata kao dijete genije, kao i jedna od najpoznatijih žena. Sa samo 10 godina sa lakoćom je položila prijemni ispit za Oxford i najmlađa je osoba modernog doba koja je ikada diplomirala na prestižnom univerzitetu. Njen koeficijent inteligencije je 175.

Pročitaj

Foto: wonderslist.com

Judit Polgar: (IQ 170)

Polgar, koja je rođena 1976. godine je Mađarska šahovska velemajstorica i smatra se najboljim ženskim šahistom svih vremena, Sa samo 15 gdina zaradila je velemajstorsku titulu u šahu. Uvrštena je na FIDE listu 100 naboljih igrača u vrlo ranom uzrastu i oborila rekorde. Takođe, ima druga dostignuća i titule. Igrala je protiv mnoih poznatih šahovskih majstora uključujući Vishwanathan Ananda i Garry Kasparova i ima koeficijent inteligencije 170. Pored toga, proglašena je za jednu od najintelignetnijih ljudi na svijetu.

Foto: wonderslist.com

Fabiola Mann: (IQ 162)

Mann ima 22 godine i njen rezultat na Mensinom testu inteligencije je iznosio 162, što je 2 poena više nego Albert Einstein i poznati fizičar Stephen Hawking. Ona voli da igra šah i oduvijek je željela da studira i radi na polju medicine. Završila je školovanje u Londonu i takođe posjeduje ljubičasti karate pojas, uživa u muzici i svira gitaru.

Foto: wonderslist.com

Olivia Manning: (IQ 162)

U dobi od 12 godina kada većina djece uživa u druženju sa prijateljima i mrzi zadaću, Olivia Manning je prošla seriju Mensinih testova inteligencije. Svi su bili iznenađeni kada je rezultat prešao broj 160. 160 je važan i poseban, jer je to rezultat koji su postigli velikani nauke Albert Einstein i Stephen Hawking. Olivia je u tako mladom uzrastu uspjela da nadmaši ove legende o se tiče IQ rezultata.

Izvor: wonderslist.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum