Ultra Inspirativno

Najljepša mjesta za posjetiti u SAD-u

Od nestvarnih čuda prirode koja oduzimaju dah, do arhitektonskih remek-djela koja su plod ljudske mašte, SAD nudi pregršt prelijepih destinacija koje vrijedi posjetiti. Na osnovu glasova turista na sajtovima poput TripAdvisora, donosimo listu najpopularnijih mjesta širom Sjedinjenih Američkih Država.

San Francisco – Kalifornija

Foto: insider

San Francisco je prepun globalno poznatih znamenitosti, poput veličanstvenog mosta Golden Gate, Alkatraz ostrva i turističke atrakcije Pier 39. Flight Network ga je svrstao među 50 najljepših gradova na svijetu.

Clearwater Beach – Florida

Foto: insider

Prema TripAdvisoru, Clearwater je najbolja plaža u cijeloj Americi. Sitni bijeli pijesak, umjereni talasi i savršena temperatura okeana čine ju savršenom destinacijom za godišnji odmor.

Nacionalni park Kenai Fjords – Aljaska

Foto: insider

Glečeri možda izgledaju nepomično, ali svojim pokretima stvaraju nevjerovatan pejzaž. Samo jedan dio nacionalnog parka se može obići automobilom, za ostale obilaske su predviđeni brod, kajak i šetnja. Park je dom mnogim divljim životinjama, poput kitova, planinskih koza, medvjeda i jelena.

Charleston – Južna Karolina

Foto: insider

Sa mnoštvom šarenih kuća duž cijelih ulica, Charleston izgleda kao grad iz bajke. Turistima nudi prekrasna mjesta za rekreaciju, odmor i zabavu, te se s pravom nalazi na ovoj listi.

The Wave – Arizona

Foto: insider

Nestvarna stijena u obliku velikog talasa je neobična geološka kreacija nastala prije 190 miliona godina. Danas je nezaobilazna ruta mnogih avanturista, planinara i fotografa. Ljeti temperature prelaze 40C, vjetar je česta pojava, a kiše počinju naglo i za vrlo kratko vrijeme mogu da potope čitavu oblast. Iz ovih razloga je zabranjena samostalna posjeta, moguće ga je jedino obići uz profesionalnu pratnju.

Nacionalni park Arches – Juta

Foto: insider

Sa preko 2000 kamenih stubova formiranih prirodnim putem, od kojih najviši ima gotovo 100 metara, nacionalni park Arches je prirodni vrt skulptura. Samo tokom prošle godine ga je posjetilo preko 1,5 miliona turista. Smješten je na jugoistoku savezne države Juta, u neposrednoj blizini grada Moab.

Nacionalni park Hawaii Volcanoes – Havaji

Foto: insider

Od 1987. godine se nalazi na UNESCO listi svjetske kulturne baštine. Proglašen je najatraktivnijim nacionalnim parkom u Americi, a u njemu se nalazi jedan od najaktivnijih vulkana na svijetu.

Nacionalni park Grand Canyon -Arizona

Foto: Insider

Jedno od 7 svjetskih čuda prirode. Ljubiteljima fotografije kanjon će pružiti specijalno zadovoljstvo.  Prostire se na 277 milja, a star je preko 70 miliona godina. Pješačenje uskim stazama, biciklističke ture ili obilazak kanjona helikopterom, na posjetiocima je da se odluče za omlijeni metod.

Central Park – New York

Foto: Insider

Central Park pokriva 843 hektara zemlje u jednom od najprometnijih gradova na svijetu. Ušuškan između ogromnih nebodera, predstavlja nestvarnu oazu, a sadrži sve najljepše od prirode – prelijepe parkove, drveće, šumske staze, jezera i prostrane travnjake. Otići u Njujork, a ne provesti cijeli dan u ovom raju bila bi velika greška.

 

Izvor: insider.com

Slični članci

Ovo je tajna izbjegavanja svađe sa toksičnom i negativnom osobom

Ultra magazin

Intervju – Ana Petrović: “Dijeta ne podrazumijeva izgladnjivanje, već promjenu prehrambenih navika”

Ultra magazin

Volimo životinje: Prairie je ravnopravan član porodice i pas o kakvom je Neira oduvijek maštala

Ultra magazin