Trenutno čitaš
Ovih 5 stvari nikad ne radi svojoj koži

Ovih 5 stvari nikad ne radi svojoj koži

Gloria prirodna kozmetika - Baby linija
Gloria prirodna kozmetika - Baby linija

Pažnja prema našem najvećem organu – koži, je veoma bitna. Mnogobrojne loše navike utiču na stanje i izgled naše kože. Ovih 5 stvari je nešto najgore što možeš da uradiš svojoj koži.

koža
Freepik

Pa da krenemo sa stvarima koje stvarno treba da izbjegavaš:

1. Prečest piling lica i kože

Inače, piling je odličan za tvoju kožu, jer uklanja mrtve ćelije kože koje zatvaraju pore i dovode do pojave mitisera i bubuljica. Ali ukoliko piling radiš prečesto i previše energično, možeš izgrebati kožu lica, uništiti zaštitne slojeve kože, ostavljajući je otvorenu za infekcije i izlaganje toksinima iz okoline.

Ako imaš suhu ili osjetljivu kožu, preporučujemo piling jednom nedjeljno, a za normalnu i masnu dva do tri puta nedjeljno.

Piling radi nakon što temeljno očistiš kožu, koristeći toplu vodu, nikako vrelu.

2. Ne diraj bubuljice

Nekad se zaista nađemo u iskušenju da kada vidimo bubuljicu na licu, ne možemo da odolimo da je ne istisnemo. Ali što je jače stisnemo, veće oštećenje kože stvaramo ispod površine. A da ne spominjemo sve bakterije koje su ušle u našu kožu preko prstiju, koje prijete da izazovu infekciju, ili u najmanju ruku, novu bubuljicu.

Trudi se da budeš nježna prema svojoj koži. Jaki i grubi pokreti će doprinijeti stvaranju bora, a to nikako ne želiš.

Foto: pexels.com
3. Kreme sa zaštitinim faktorom su obavezne

Vjerovatno koristiš kreme za dnevnu njegu kožu, ali da li one imaju zaštitni faktor? Ovo je jako bitno, jer je u 90% slučajeva, sunce “krivo” za starenje kože. Naravno, genetika je ključna, ali u svakom slučaju, koristi kreme za zaštitnim faktorom.

Traži kreme za lice sa zaštitnim faktorom 30, i UVA rejtingom od minimum 4 zvjezdice. Faktor 30 štiti kožu od UVB zraka koje zagrijavaju i prže kožu, dok UVA štiti od UVA zraka koje prodiru duboko u kožu i uništavaju kolagen, koji je koži neophodan.

Pročitaj

4. Zaboravljaš na vrat i oči

Ukoliko si pratila naše prethodne savjete, znaćeš kako da se dobro brineš o svojoj koži, ali ne zaboravi vrat i oči. Ukoliko je lice njegovano, a vrat ne, bore će se pojaviti na ovom dijelu tijela. Kremu koju koristiš za lice, nježno umasiraj i po vratu, i to pokretima prema gore.

Koža ispod očiju je najosjetljiva na cijelom tijelu, i potrebno joj je dosta hidratacije i njege, ne samo da bi se spriječile bore, već da se pomogne pri otklanjanju tamnih krugova i “kesica”.

5. Koristiš uvijek iste proizvode

Možda si našla kremu za lice koja ti savršeno odgovara, ali nažalost, to je ljubav koja ne traje zauvijek. Naime, tvoja koža će se prilagoditi svim aktivnim sastojcima u proizvodu, koji će kasnije, postati manje efikasni. Da ne spominjemo da se tvoja koža mijenja, tako da ono što je bilo odlično danas, ne znači da će  biti i za godinu dana.

Važno je znati kojeg tipa je tvoja koža (suha, normalna, masna..), i pratiti stanje svakih šest mjeseci, jer ima toliko stvari koje mogu uticati na kožu: hormoni, okruženje, klima, stres, godine.

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum