Trenutno čitaš
Na Maldivima se gradi prvi plutajući grad na svijetu

Na Maldivima se gradi prvi plutajući grad na svijetu

Gala Home
Gala Home

Klimatske promjene znače porast nivoa mora. Za mnoge ostrvske nacije ovo predstavlja katastrofu. Na Maldivima, prekrasnom arhipelagu u Indijskom okeanu, pronalaze se načini i rješenja za suočavanje sa predstojećim izazovom. U 2022. godini, holandska kompanija Dutch Docklands udružila se sa Vladom Maldiva kako bi stvorila plutajući grad na ovom ostrvu, koji će predstavljati revolucionarno rješenje stambenih problema uz poštovanje ekologije regije.

Zajednički poduhvat kompanije Dutch Docklands i Vlade Maldiva nije zamišljen kao eksperiment ili futuristička vizija nego praktično rješenje za surovu stvarnost i već unazad nekoliko godina u planu je živopisni, veličanstveni plutajući grad na Maldivima.

plutajući grad
Waterstudio.NL/Dutch Docklands

U prekrasnoj laguni, 10 minuta vožnje brodom od Malea, glavnog grada Maldiva, niče smještaj za 20.000 ljudi. Fleksibilna, plutajuća, povezana mreža počivaće u ovim uglavnom zaštićenim vodama. Koralni grebeni – prirodni i namjenski uzgojeni – donose mir u skladu s prirodom. Čak će i oblik gradske mreže oponašati strukturu korala.

plutajući grad
Waterstudio.NL/Dutch Docklands

Kuće, restorani, trgovine i škole biće smještene uz obalu, duž vijugavih kanala koji će se krivudati kroz plan grada. Poznata kao luksuzna destinacija za odmor bogatih, vlada i projektanti se nadaju da će cijena biti dostupna i lokalnim građanima. Izgradnja je počela, a očekuje se da će prvi stanovnici stići 2024. godine, a cijeli grad bi trebao biti završen do 2027. godine.

plutajući grad
Waterstudio.NL/Dutch Docklands
plutajući grad
Waterstudio.NL/Dutch Docklands

Osim prekrasnog grada, projekat nudi nadu za budući razvoj plutajućeg grada koji može ublažiti prenaseljenost i riješiti problem poplava kako se nivo mora povećava. Bivši predsjednik Maldiva, Mohamed Nasheed, rekao je u izjavi: “Naše prilagođavanje klimatskim promjenama ne smije uništiti prirodu, već raditi u skladu sa njom. Na Maldivima ne možemo zaustaviti valove, ali možemo se uzdići s njima”.

 

Izvor: mymodernmet.com

Pročitaj

 

 

 

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum