Trenutno čitaš
Muzej u Efesu proglašen najboljim na svijetu

Muzej u Efesu proglašen najboljim na svijetu

muzej u efesu

Muzej Ephesus Experience (Doživljaj Efesa), smješten u drevnom gradu Efesu, osvojio je titulu Najboljeg muzeja na prestižnoj dodjeli nagrada Mondo-Dr Awards, jednoj od najprestižnijih nagrada u području tehnologije, dizajna i izlaganja.

Nagrade Mondo-Dr Awords pokrenute su kako bi se odalo priznanje najboljim instalacijama širom svijeta. S vremenom, nagrade su počele slaviti najbolje projekte i dostignuća u izložbenom i ugostiteljskom sektoru, s posebnim fokusom na dizajn prostora, iskustvo posjetitelja i tehničke instalacije. Sedmo izdanje nagrada Mondo-Dr održano je 12. juna 2024. godine u Las Vegasu. Muzej Ephesus Experience proglašen je najboljim muzejom zahvaljujući ocjeni nezavisnog žirija.

muzej u efesu

Doživljaj Efesa: Putovanje kroz drevni grad

Muzej Ephesus Experience poziva posjetioce na nezaboravno putovanje kroz ulice Efesa gdje će saznati više o životu u starim vremenima i otkriti tajne drevnog svijeta. Jedan je od prvih muzeja na svijetu koji kombinuje istorijsko pripovijedanje s naprednom tehnologijom kako bi se stvorilo jedinstveno i privlačno iskustvo. Posjetiocima omogućava da dožive svakodnevni život, trgovinu, arhitekturu i umjetnost starog Efesa kroz “imerzivne” tehnologije koje ih uranjaju u bogato audio-vizualno iskustvo, oživljavajući priče koje predstavljaju.

muzej u efesu

Iza ovog projekta stoji DEM Museums, koji je okupio raznolik tim arhitekata, kustosa, dizajnera, umjetnika, tehnoloških stručnjaka, istoričara i arheologa iz vodećih kompanija i akademskih institucija u Turskoj i širom svijeta.

muzej u efesu

Efes svake godine privlači hiljade domaćih i stranih turista i jedna je od najzanimljivijih destinacija na turskoj egejskoj obali. Bio je jedan od najvećih lučkih gradova svog vremena i od 2015. godine na popisu je svjetske baštine UNESCO-a.

muzej u efesu

Pročitaj

Efes postoji još od neolitskog doba, ali je svoju pravu slavu doživio pod Rimskim Carstvom kao glavni grad Male Azije. Kao drugi najvažniji grad Rimskog Carstva, Efes je rastao i napredovao. Njegovi stanovnici su uglavnom bili obrazovani i bogati, a zgrade su bile bogato ukrašene, oslikavajući interese i blagostanje svojih stanovnika. Efes je jedan od najbolje očuvanih drevnih gradova u mediteranskoj regiji i dom Hramu Artemide, jednom od sedam svjetskih čuda antičkog svijeta.

muzej u efesu

muzej u efesu

muzej u efesu

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum