Trenutno čitaš
Sve kolekcije koje ćemo pamtiti sa protekle Sedmice visoke mode u Parizu

Sve kolekcije koje ćemo pamtiti sa protekle Sedmice visoke mode u Parizu

Afrodita - Ljeto
Afrodita - Ljeto

Sedmica visoke mode u Parizu je završena, a modne piste bile su ispunjene inovacijama i kreativnim eksplozijama koje će haute couture jesen-zimu 2024. učiniti nezaboravnom. Ove sezone vidjeli smo postmodernizam u tumačenju Demna Gvasalia, ptice feniks Daniela Roseberryja, geometriju Viktora & Rolfa i još mnogo toga.

Nastavi skrolati, jer u nastavku donosimo detaljan pregled najistaknutijih kolekcija koje su definisale ovu modnu sezonu.

Schiaparelli – Ptica feniks

Daniel Roseberry je ove sezone Schiaparelliju donio novu dimenziju sa manje nadrealnim, a više ženstvenim pristupom. Inspiracija za kolekciju bila je ptica feniks, simbolišući ponovno rađanje, baš kao što je Elsa Schiaparelli činila s modom.

Na pisti su dominirali ogrtači u obliku krila, podsjećajući na muzu balerinu Annu Pavlovu, te legendarni par cipela – rezultat saradnje Schiaparelli i Dalija. Kolekcija je takođe uključivala crnu haljinu sa suknjom na mašnu i drapiranu haljinu od čahura, referišući se na klasične komade iz 1951. i 1952. godine.

Minimalistički pristup modi Nicolasa di Felice i arhiva pobunjenika

Nicolas de Felice, poznat po svojoj minimalističkoj estetici, pronašao je zajednički jezik s arhivom buntovnog Jean-Paul Gaultiera. Ova kolekcija dokazala je da je Pariz grad u kojem je sve moguće. Svaki od 33 izgleda imao je jednu referencu, s udicom kao objedinjujućim elementom.

Di Felice je transformisao Gaultierov korzet u dio suknje s džepom, a kolekcija je kulminirala lancem od 40.000 međusobno povezanih kukica i petlji, pokazujući majstorstvo u detaljima i funkcionalnosti.

Armani Prive: Biser kolekcija uoči rođendana maestra Armania

Giorgio Armani je uoči svog 90. rođendana predstavio kolekciju inspirisanu biserom, simbolom čistoće i mudrosti. Revija je započela sa sakoima i sedefastim pantalonama, a kako je napredovala, svaki izgled je dodavao sve više bisera, kulminirajući s 90 bisera ukupno. Baršunaste beretke, korzeti haljina i platna zvjezdanog neba odražavali su Armanievu ljubav prema eleganciji i detaljima.

Chanel: Couture bez Virginie Viard

Chanel je, bez Virginie Viard kao umjetničke direktorice, održao reviju u Operi Garnier, simbolično povezujući modu s umjetnošću. Reviju je otvorila Vittoria Ceretti u crnom pozorišnom ogrtaču. Atelje brenda je prikazao rad sa tvidom, stvarajući elegantna odijela u lila i crnoj boji s pozlaćenim vezom.

Dior: Starogrčke boginje kao inspiracija

Maria Grazia Chiuri je za Dior ovu sezonu inspiraciju pronašla u radovima afroameričke umjetnice Faith Ringgold i starogrčkoj mitologiji. Chiuri je kreirala tunike, haljine i pelerine, izvezene staklenim perlama i drapiranim detaljima, odražavajući istorijske i kulturne reference.

Balenciaga: Postmoderne ideje Demna Gvasalia

Balenciaga je predstavila postmodernu kolekciju koja je započela meditacijom, pozivajući goste na koncentraciju i pozitivnu energiju. Demna Gvasalia je odbacio formalnosti, donoseći hibridnu kolekciju koja je kombinovala arhivske siluete Cristóbala Balenciage sa savremenim materijalima poput teksasa, kože i outdoor odjeće.

Pročitaj

Piste su bile ispunjene prevelikim majicama, farmerkama, košuljama i sakoima, kombinovane s pernatim šeširima i operskim rukavicama.

Viktor & Rolf: Lekcije iz geometrije od Viktora Horstinga i Rolfa Snorena

Viktor Horsting i Rolf Snoeren su se vratili unazad 26 godina, donoseći geometrijsku kolekciju i eksperimentišući sa geometrijskim oblicima. Sako s podignutim ramenima oblikovao je trokut, dok je mini haljina s naduvenim rukavima podsjećala na krug. Kolekcija je bila laboratorija eksperimenata i izuma, pružajući gledaocima slobodu da stvaraju vlastite asocijacije i interpretacije.

Paris Fashion Week je ove sezone bio izvanredan prikaz kreativnosti i inovacija. Dizajneri su istraživali nove ideje i reinterpretirali klasične elemente, stvarajući nezaboravne kolekcije koje će zasigurno ostaviti traga u svijetu mode. Couture jesen-zima 2024. donosi nam postmodernizam, ženstvenost, minimalizam, futurizam, eleganciju i eksperimentiranje – sve što modna sezona može ponuditi.

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum