Trenutno čitaš
Najneočekivanije stvari koje muškarci smatraju privlačnim, prema stručnjacima za veze

Najneočekivanije stvari koje muškarci smatraju privlačnim, prema stručnjacima za veze

muškarci privlačnost

Nije uvijek lako znati šta muškarci traže od žene – izgled nije uvijek glavna stvar kada je u pitanju privlačnost. Znajući šta suprotni pol traži moglo bi nam pomoći da brže pronađemo ljubav.

Naravno, kao što se ono što tražimo kod partnera može promijeniti kako starimo, trebamo znati da se vjerovatno mijenjaju i muški interesi. Kada je u pitanju privlačnost, pomaže da znamo šta je to. “Sklona sam da definišem privlačnost kao sile koje spajaju ljude”, rekla je za profesorica socijalne psihologije dr. Madeline Fugère. “Ove sile mogu biti stvari poput sviđanja, seksualne želje, sličnosti ili čak samo fizičke blizine.”

Instagram/vanityfair

Stručnjakinje iz oblasti veza Susan Trombetti, izvršna direktorica Exclusive Matchmaking, i dr. Terri Orbuch, The Love Doctor, stručnjakinja za odnose, profesorioca na Univerzitetu Oakland u Michiganu i autorka knjige “Ponovno pronalaženje ljubavi: 6 jednostavnih koraka do nove i sretne veze” imaju zanimljive teorije o tome šta muškarci traže kod žena. “Kada je u pitanju ono što muškarci smatraju privlačnim, neke stvari su očigledne, a neke zaista nisu. Ne krivite me za ono što sam čula tokom svog rada i šta ću reći, jer ponekad čak ni ja to jednostavno ne razumijem.”

Hrabre djevojke sa jakim stavom

Čini se da neki muškarci vole taj tip neustrašivih žena. Hrabrost koja dolazi sa takvom ženom mogao bi biti jedan od razloga zašto muškarce privlači ovakva ličnost. Iako potencijalni partner možda misli da može ukrotiti tu divlju stranu žene, mogao bi ga privući i tvoj pomalo zli, nadobudan pristup, jer takva žena izgleda super samouvjereno.

Možda žele da budu u blizini tipa vođe “pčelinje matice”, a ponekad se čini da je to upravo ono što figura hrabre neustrašive i nadobudne devojke prikazuje. Čini se kao da imaju kontrolu, i dok takve jake djevojke mogu biti prilično intenzivne za suočavanje, neke muškarce to jednostavno privlači.

Instagram/lauradundovic

Humor bez ismijavanja samih sebe

Momci vole žene sa dobrim smislom za humor, kaže dr. Terri Orbuch. Ali dok neki muškarci mogu misliti da je tvoj humor simpatičan, možeš otići predaleko s humorom ako sebe ponižavaš i šališ se na svoj račun “…šta god da radiš, kloni se samozatajnog humora, kao što je ismijavanje karijere koju si odabrala ili kako nikad nemaš dovoljno novca u džepu”, rekla je dr. Orbuch. Ali zašto je ova vrsta samozatajnog humora toliko loša u odnosu na sve druge?

Može biti da muškarci žele da vide da si sigurna u sebe i da se cijeniš. Osim toga, prema studiji objavljenoj u “Personal Relationships”, muškarci i žene uživaju u smilu za humor kod svog partnera, ali preferiraju pozitivne tipove humora od negativnog.

Prekrasne obrve

Iako su oči možda prozori u našu dušu, čini se da su neki muškarci zainteresovani za obrve. “Neki muškarci jednostavno vole obrve. Bizarno mi je da izdvajaju ovaj element na ženskom licu, ali ponekad to vole”, rekla je Susan Trombetti. “Razumijem da su obrve velika stvar jer zaista mogu lijepo uokviriti ili umanjiti ljepotu lica, ali neki muškarci jednostavno vole žene sa lijepim obrvama i zaborave na sve ostalo,” ona je rekla. Naravno, ono što svaki muškarac smatra lijepim, kada su obrve u pitanju, nalazi se u oku posmatrača.

Tanke i trendi obrve iz 90-ih, mogu biti privlačne za momka koji je odrastao okružen poznatim ličnostima koje imaju tanak izgled kao olovka, dok pune obrve mogu biti ono što pokreće druge muškarce. Oči takođe imaju tendenciju da budu jedna od prvih stvari koje muškarci primjećuju kod žena, a te obrve su okvir za oči. Oči nam obično govore mnogo o osobi, pa nismo iznenađeni da su oči ono što nas privlači suprotnom polu.

Instagram/rotemifergan

Inteligencija

Možda ćemo vidjeti mnogo filmova u kojima naizgled naivna djevojka dobije momka. Naivna djevojka često dokazuje da nije tako naivna kao što mislimo. Čak i tako, čini se da muškarci zapravo vole žene koje su pametne, kaže dr. Terri Orbuch. “To ne znači nužno visoko obrazovane”, ali umjesto toga, žene koje odvajaju vrijeme i trud da znaju mnogo o određenim temama su privlačnije muškarcima.” Dakle, prema dr. Orbuch, ne moraš da brineš da moraš da imaš doktorat, ali treba da kao žena radiš na sebi i da budeš upućena u razne teme.

Takođe je važno napomenuti da, iako mnoge muškarce privlači inteligencija, možda ne vole da budu u sjenci svojih omiljenih tema. Baš kao što većina žena više voli da im se ne prigovara, tako i muškarci bi vjerovatno više voljeli da se ne osjećaju inferiornim i neupućenim u određenim temama. Dakle, na tih prvih nekoliko sastanaka, koliko god pričate o temama za koje imaš strast, uvjeri se i da vježbaš aktivno slušanje – to zaista može napraviti razliku u novoj vezi.

Humor iznad izgleda

Iako je izgled subjektivan, ne moraš biti najljepša ili najseksipilnija da osvojiš mušku naklonost. “Neki muškarci vole smiješne duhovite žene koje nisu posebno privlačne”, rekla je Susan Trombetti. “Odabraće smiješnu duhovitu ženu koja će ih natjerati da padnu od smijeha više nego na prekrasnu ženu. Sjećam se čovjeka koji je pokušavao da odluči između dvije žene… Jedna je bila njegova zaručnica, da dodam da je lijepa, ali pao je na ovu urnebesno smiješnu duhovitu i zabavnu ženu koju je upoznao i raskinuo vjeridbu sa ljepoticom.

Dakle, da li smijeh zaista vodi do boljeg ljubavnog sastanka? To je upravo ono što je vanredni profesor komunikologije, Jeffrey Hall, pokušao otkriti u svojoj studiji, objavljenoj u “Evolutionary Psychology”. „Ako upoznaš nekoga s kim se možeš smijati, to može značiti da će vaša buduća veza biti zabavna i zanimljiva, ispunjena dobrim raspoloženjem”.

Pinterest

Nezavisnost

Možda mislimo da bi muškarci voljeli nekoga kome su potrebni, ali istina je da bi mnogi radije voljeli ženu koja je nezavisna i želi da provodi vrijeme sa njim, a ne da im treba njegovo prisustvo. Iako previše nezavisna žena može imati slabih strana, pokazivanje da se možeš pobrinuti za sebe i da ti nije potrebno svo vrijeme i resursi partnera može uveliko pomoći u romantičnom osvajanju. Ovdje je potrebna ravnoteža.

Osim toga, njegovo interesovanje za tvoju nezavisnost može imati mnogo veze sa činjenicom da muškarci vole izazove, tako da se osvajanje nekoga ko je sam sretan može smatrati velikim podvigom. “Pomislili biste da muškarci možda vole ‘zavisne’ žene, ali umjesto toga, muškarce privlače žene koje žive izvan njihove veze i nisu privržene niti su im previše potrebne”, otkrila je dr. Terri Orbuch. Baš kao što potencijalno ljubavno interesovanje ima svoju dugu listu omiljenih razonoda, tako trebaš imati i svoj krug prijatelja sa kojima ćeš izlaziti i svoje hobije zbog kojih se osjećaš ispunjeno dok letiš sama.

Stidljive žene

Ako nisi baš uvijek raspoloženi tip žene i nađeš se kako stojiš sama u ćošku na zabavama i drugim okupljanjima, možda ćeš biti sretna što znaš da te ova navika neće spriječiti da pronađeš ljubav. Prema Susan Trombetti, “mnogi muškarci vole tip žena, koju drugi ne bi primijetili.” Nisam sigurna zašto bi to bilo zato što muškarci vole samouvjerene žene, ali mora biti zato što vole pomoći da nekoga izvuku iz svoje ljušture”.

Ovo je dokaz da sve muškarce ne privlači ista stvar. Dok neki žele samopouzdanje, drugima bi izgled stidljive djevojke mogao biti dobrodošao izazov. Ili, može biti da se, osim što se tipovi žena “stidljivi cvjetovi” doživljavaju i kao slatki. “Ljude privlače ljubazni ljudi, i oni misle o ovom tipu žene kao o ljubaznoj osobi, tako da je taj dio lako razumljiv”, rekla je Trombetti.

Pinterest

Nedostatak ljubomore

Ako si ljubomorni tip, možda nailaziš na probleme u svojim vezama, jer se čini da mnogi muškarci ne vole tu vrstu emocija. “Mit je da je ljubomora znak koliko ti je stalo do nekoga”, objasnila je dr. Terri Orbuch. “Umjesto toga, kada žene ne doživljavaju sumnjičavu ljubomoru, one izgledaju samopouzdanije s višim samopoštovanjem, a time i privlačnije muškarcima.” Ljubomora pokazuje znak nepovjerenja u vezi, a povjerenje je važna stvar koju treba savladati za zdravu romansu. “Iskustvo ljubomore u vezi je prilično normalno, posebno u novoj vezi ili ako se odnos mijenja”, rekla je dr. Katie Schubert, terapeutkinja za seks i parove.

Pročitaj
sela u evropi

Postoji takva stvar kao što je normalna ljubomora, koja se može brzo riješiti, ali postoji i nezdrava vrsta ljubomore. Nezdrava ljubomora je ono što nas tjera da optužujemo naše partnere da varaju (čak i kada nisu varali), tjera nas da provjeravamo njihove telefone i mejlove i tjera nas da želimo da špijuniramo svaki njihov potez. Ljubomora može pokazati strah od napuštanja, što može biti preveliki pritisak, posebno u novoj vezi.

Nespretnost

Jesi li sklona spoticanju? Da li često nailaziš na stvari za koje zapinješ, da li nešto slučajno prospeš? Tvoja nespretnost može biti privlačna nekim muškarcima. “Muškarci smatraju da su nespretne žene simpatične. To može biti dama u nevolji ili da ne izgledaju arogantno”, rekla je Susan Trombetti. Postoji nespretnost koja rizikuje povredu sebe ili drugih, što vjerovatno neće biti tako privlačno kao slatka, “Ups, opet sam se udarila”, nespretnost.

Slatko nespretno uključuje ispuštanje stvari, povredu nožnog prsta na namještaj i slično. Slatko je jer pokazuje da si samo čovjek. I za razliku od samozatajnog humora na svoj račun koji muškarci obično ne vole, sposobnost da se nasmiješ svojoj nespretnosti pokazuje da možeš prihvatiti svoje greške i da ne dopuštaš da te to nervira.

Pinterest

Prirodniji izgled

Mnoge od nas se možda šminkaju nadajući se da će to pomoći privući muškarca, ali mnogi muškarci preferiraju žene s malo ili bez šminke, kaže dr. Terri Orbuch. Muškarci vole žene prirodnijeg izgleda, s manje šminke i manje kozmetičkih dodataka. “Studije pokazuju da su žene zapravo mislile da muškarci više vole više šminke”, rekla je. Takođe, postoji nešto što se može reći o gracioznom starenju, kaže istraživač Jan Antfolk sa Univerziteta Abo Akademi.

“Naravno, neki stariji muškarci imaju snažnu sklonost prema jasno mlađim ženama, ali većina njih takođe smatra da su starije žene privlačne. Tražimo mnogo različitih karakteristika kada biramo partnera, a godine su samo jedna od njih.” Dakle, cure, osim ako ne želiš da se šminkaš za sebe jer je to tvoja lična želja, razmisli o isprobavanju izgleda bez šminke. Na kraju ćeš uštedjeti novac tako što nećeš dobiti injekcije ili operacije, a zalihe šminke će biti svježe.

Slične osobine

Iako su nam slična interesovanja možda privlačna, neki ljudi smatraju da su slične osobine privlačne – kao što je privlačenje nekoga sa istom bojom kose ili očiju. “Podsvjesno, hormoni se aktiviraju jer je druga osoba izazvala neku vrstu sličnosti “, rekla je profesorica psihologije dr. Beverly Palmer. Možda samo tražimo nekoga ko će nam pokazati bolju verziju nas samih. Idući korak dalje, stručnjakinja za odnose Rachael Lloyd objašnjava zašto nas možda privlači neko ko se ponaša ili čak izgleda kao jedan od naših roditelja.

“Dobro je poznato da privlačimo ljude, koji dijele slične osobine s nama i, u različitom stepenu, nastojimo rekreirati aspekte naših prvobitnih odnosa s roditeljima”. I da bi ponudila objašnjenje koje bi moglo pomoći da se ova privlačnost osjeća samo malo manje jezivo, dodala je: “S obzirom da su mame naše glavne njegovateljice u životu, nije iznenađenje da muškarce privlače žene koje posjeduju slične vrijednosti.” Dakle, ako počneš da uviđaš neke sličnosti između sebe i mame svog potencijalnog dečka, samo nastavi.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum