Ako se pitaš zašto praviti ove odreske od karfiola, odgovor je zašto ne? Imamo recept za zapečeni karfiol sa sirom.
Osim sto je veoma hranljiv, karfiol pomaže u detoksikaciji organizma. Čuva zdravlje cjelokupnog kardiovaskularnog sistema, a dokazano je efikasan i u prevenciji raka. Zbog malog broja kalorija i obilja vlakana idelan je, ako se zdravo hraniš.
Sastojci:
- 1/4 šolje maslinovog ulja
- 2 kašike parmezana, narendanog
- 1/2 kašičice luka u prahu
- 1/2 kašičice bijelog luka u prahu
- 1/2 kašičice paprike
- so i biber po ukusu
- 1 glavica karfiola
- 1/2 šolje iseckanog mocarela sira
Priprema:
Zagrij pećnicu na 200°. Obloži lim papirom za pečenje. U manjoj posudi pomiješaj ulje, rendani parmezan, začine, so i biber po ukusu.
Glavicu karfiola nareži na ‘odreske’. Prebaci ih u lim za pečenje i premaži (gornji, donji i bočni dio) pripremljenom smjesom. Peci karfiol dok ne omekša i ne porumeni, oko 20 minuta.
Izvadi iz rerne i pospi isjeckanim sirom. Vrati u rernu dok se ne istopi.
Ključne riječi