Trenutno čitaš
Moć zahvalnosti: Poboljšaj svoj život već danas uz ova 4 trika

Moć zahvalnosti: Poboljšaj svoj život već danas uz ova 4 trika

Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević
Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević

Postoji mnogo različitih načina da se izrazi zahvalnost – usputno hvala, iskrena čestitka ili odrađena usluga zauzvrat. Bez obzira kako je ti izražavaš, ako je tvoja svjesnost na visokom nivou u tom trenutku, mozak prolazi kroz pozitivne promjene.

Unsplash

Istraživanje je otkrilo, da jednostavno osjećanje zahvalnosti, čak i ako ne želiš da dijeliš tu emociju sa nekim drugim, dugoročno može ojačati tvoje mentalno zdravlje i imati trajne efekte na mozak. Prihvatanje zahvalnosti od drugih, može ojačati međusobni odnos i stvoriti opšti osjećaj blagostanja. Donosimo četiri načina kako da istreniraš svoj mozak da vježba zahvalnost:

Obraćaj pažnju na stvari koje se dešavaju oko tebe

Vježbanje svjesnosti, pomaže da potpuno živiš u sadašnjem trenutku. Ako si zahvalna osoba, vjerovatno više pažnje poklanjaš tuđim prijatnim gestovima. Što si češće u sadašnjem trenutku, veće su šanse da primjetiš više dobrih priča, koje se dešavaju oko tebe, što će ti donijeti zadovoljstvo i sreću. Mogućnost da se uživa u ljepotama prirode, ljubaznosti koju pružaš i primaš i da se pristojno zarađuje od posla, trebalo bi da probude urođenu zahvalnost, koje je neophodno biti svjestan. Pogled na nebo, ukusan ručak na stolu i primjećivanje svega pozitivnog oko tebe, omogućava da generišeš zahvalnost.

Osjećaj zahvalnost zbog sitnica

Često pogrešno osjećamo zahvalnost samo na velikim događajima, poput završetka fakulteta ili vjenčanja, ali ko uspije biti zahvalan zbog malih svakodnevnih stvari, postigao je cilj. Na primjer, podsjećanje na to da je jelo samo po sebi posebno, može izazvati veoma moćan efekat. Tvoja neposredna svijest o hrani, koja se nalazi ispred tebe, uživanje u ukusima dok nestaje osjećaj gladi, odličan je način za uživanje u zahvalnosti, svaki put kada jedeš. Još jedan primjer je osjećaj zahvalnosti ujutro, zbog ugodnog spavanja prethodne noći i zdravlja. Udobnost, zadovoljstvo i mir stičeš praktikujući ponavljanje pažljivosti i zahvalnosti.

Unsplash
Podijeli zahvalnost sa omiljenim osobama iz svog okruženja

Većina ljudi je pomalo kriva, što svoje najbliže uzima zdravo za gotovo. Sljedeći put kada primijetiš ljubazan čin voljene osobe, zašto ne pokažeš svoju zahvalnost jednostavnim hvala ili toplim zagrljajem? Potrebno je iskazati poštovanje i ne dozvoliti da ljubazna djela ostanu nezapažena. Treniranje pokazivanja zahvalnosti prema dragim osobama, može ojačati vaš odnos.

Društvene mreže su pune negativnog sadržaja, a zašto ih ne iskoristiti u pozitivne svrhe?

Kada se upotrebljavaju za širenje zahvalnosti, stvara se pozitivna atmosfera u virtuelnom svijetu. Na primjer, dovoljno je da podijeliš citat iz knjige koju upravo čitaš, koji je na tebe ostavio snažan utisak. Ili fotografiju mjesta iz tvoje okoline, koje kod tebe budi osjećaj zahvalnosti. Ovo je odličan način na koji svi iz digitalnog doba, mogu podsjetiti jedni druge da budu zahvalni. Budi nekome inspiracija ili ti pronađi inspiraciju.

Pročitaj

Osposobljavanje uma da češće praktikuje zahvalnost, moguće je samo ako je osoba svjesna sebe, drugih i svoje okoline. Pravo je vrijeme da proširiš krug poštovanja. Počni već danas, osvijesti zahvalnost.

 

Izvor: mindful.org

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum