Trenutno čitaš
10 razloga zašto je ispijanje mješavine meda i tople vode dobro za tvoje zdravlje

10 razloga zašto je ispijanje mješavine meda i tople vode dobro za tvoje zdravlje

med i topla voda
NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Da li znaš da ako uzimaš u malim količinama svaki dan, mješavinu meda i tople vode možeš donijeti višestruku korist svome tijelu? Posebno je važno vrijeme i način konzumiranja ove prezdrave mješavine, a to je ujutro na prazan želudac.

Prednosti meda i tople vode

Med je bogat vitaminima, posebno B kompleksom i vitaminom C. Takođe je bogat mineralima, aminokiselinama, proteinima, bioaktivnim supstancama kao što su flavonoidi, fenoli, razne vrste enzima i šećeri, uglavnom monosaharidi i oligosaharidi, uključujući fruktozu i glukozu.

Freepik

Evo šta trebaš znati o svojstvima meda:

 • Bogat antioksidansima
 • Antibakterijske prednosti
 • Antimikrobne prednosti
 • Ima protivupalna svojstva
 • Djeluje kao dekongestiv
 • Pomaže kod detoksikacije

Čak i ispijanje tople vode ima nekoliko prednosti:

 • Detoksifikuje organizam eliminacijom toksina
 • Pročišćava bubrege
 • Poboljšava zadržavanje vode
 • Ubrzava metabolizam
med i topla voda
Freepik

10 ključnih prednosti pijenja tople vode i meda

Daje cjelodnevnu energiju: mješavina djeluje kao pojačivač energije zahvaljujući sadržaju vitamina i šećera.

Pročišćava crijeva: bogata je robiotičkim bakterijama koje su pogodne za crijeva i želudac, pomaže u borbi protiv mikro-toksina.

Pomaže kod detoksikacije: pročišćavanjem crijeva i eliminacijom toksina pomaže u gubitku težine kada se uzima u pravoj dozi.

Smanjuje holesterol: studija Univerziteta u Kopenhagenu tvrdi da svakodnevno pijenje vode i meda pomaže u smanjenju lošeg holesterola za 10 procenata.

Smanjuje glukozu u krvi: pozitivno djeluje na osjetljivost na inzulin, štiteći bubrege od pojave dijabetičke bolesti bubrega.

Štiti bubrege: med smanjuje visok nivo kreatinina i azotemije kod pacijenata sa bubrežnom bolešću. Zahvaljujući svojim antimikrobnim i antibakterijskim svojstvima, pomaže u borbi protiv bubrežnih infekcija.

Bori se protiv zadržavanja vode: imajući diuretičko djelovanje na bubrege, pomaže u suzbijanju nakupljanja viška tekućine u tijelu.

Snažan antioksidans: štiti stanice od oštećenja oksidativnim stresom i sprječava mnoge bolesti povezane s upalom.

Jača imuni sistem: med je prirodno antibakterijski, pomaže kod kašlja i upale grla.

Hidrira tijelo iznutra: ne samo da može pomoći u njezi kože kada se nanosi lokalno, već med ima hranjivo i hidratantno djelovanje na cijelo tijelo iznutra.

Pročitaj

med i topla voda
Freepik

Kada ovu mješavinu treba piti?

Doza tople vode i meda može se popiti rano ujutro na prazan želudac, čim se probudiš – to je jednako dobro kao konzumiranje mješavine vode i limuna ili vode i jabukovog sirćeta. Ali ima i onih koji ga radije uzimaju uveče prije spavanja jer neke vrste meda (kao što je lipov med) imaju svojstva ublažavanja stresa, umirujuća svojstva koja podstiču san.

3 mješavine koje trebaš probati:

 • Med i limunova voda

Dodavanje limuna pojačava pročišćavajuće i antibakterijsko djelovanje, pomaže u eliminaciji toksina i bolje podržava imunološki sistem.

 • Med i voda sa cimetom

Ako želiš da skineš nekoliko kilograma, pokušaj da dodaš prstohvat cimeta u kašičicu meda, a zatim ih pomiješaj u toploj vodi.

 • Med i ružičasta himalajska slana voda

Kada se uzima uveče prije spavanja ova mješavina pomaže pri opuštanju zbog magnezijuma kojeg obezbjeđuje ružičasta himalajska so, smanjujući proizvodnju kortizola, hormona stresa.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum