Trenutno čitaš
Kašika meda prije spavanja odlična za zdravlje!

Kašika meda prije spavanja odlična za zdravlje!

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Većina nas se okrene benefitima meda, tek kada smo prehlađeni, jer uz šolju čaja, med predstavlja odličnog saveznika za borbu protiv prehlade i gripa. Međutim, u ostalim situacijama zaboravimo da ova super hrana ima i druge brojne koristi. Samo jedna kašika meda prije spavanja čini čuda za naš organizam, a mi ti donosimo samo neke od razloga, zašto već večeras treba da pojedeš kašiku meda.

1. Dobar san

Ukoliko se nekad budiš usred noći, to je zato što našem mozgu treba supstanca, koja se zove glikogen i indukuje nadbubrežne žlijezde locirane u bubrezima da izbace adrenalin i kortizol, što ti ne dozvoljava da imaš miran san. Srećom, med sadrži glikogen, tako da će ti njegovo konzumiranje prije spavanja, pomoći da izbjegneš adrenalin i spavaš mirno do jutra.

Pexels

2. Reguliše krvni pritisak

Visok krvni pritisak je jedan od glavnih faktora, koji doprinosi riziku od srčanih oboljenja i njegovo regulisanje je neophodno, da bi se izbjegle sve komplikacije. Med sadrži antioksidantna jedinjenja, koja su pokazala da smanjuju krvni pritisak, čineći kašiku meda prije spavanja odličnim načinom za regulisanjem krvnog pritiska.

4. Smanjuje trigliceride

Trigliceridi su vrsta masti koja se nalazi u krvi. Visok nivo triglicerida povećava rizik od razvoja srčanih bolesti i dijabetesa. Srećom, med je povezan sa smanjenjem nivoa triglicerida u krvi. Oni ih pretvaraju u dobre saveznike, koji čiste tvoju krv od nepotrebne masti.

4. Osnažuje imuni sistem 

Med je bogat antioksidantima i antibakterijskim agensima, koji pomažu u jačanju imunološkog sistema, čineći te jačim u borbi protiv infekcija uzrokovanih mikroorganizmima, kao što su bakterije, gljivice i brojni virusi. Pored konzmiranja svake noći, da bi se imunološki sistem ojačao, med možeš nanijeti i na rane da bi antibakterijske materije funkcionisale u tvoju korist.

5. Tijelo brže sagorijeva masti
Prilikom konzumiranja meda, tijelo ubrzava metabolizam i sagorijeva masti. To znači da poboljšava cirkulaciju, koja malo povećava temperature tvog tijela, pomažući ti da sagoriš mast bez mnogo truda.

Pexels

6. Sprečava prehladu i gripu 

Med je prirodno protivupalno dejstvo. Tako konzumiranjem kašike meda pomiješane s toplom vodom svake noći, možeš smanjiti iritaciju grla i izbjeći kašalj. Osim toga, med je dobar antibiotik koji može pomoći u borbi protiv bilo koje bakterije, koja završi u grlu.

7. Ublažava znakove starenja 

Pročitaj
hajrudin šišić

Najbolji prirodni način za usporavanje starenja je konzumiranje antioksidanata, a med je ispunjen njima. Uvijek je dobro da kožu redovno hidriraš i njeguješ kremama i serumima, ali konzumiranje meda svake noći prije spavanja, pomoći će ti da se boriš protiv znakova starenja iznutra, čineći ga moćnim saučesnikom.

8.  Smanjuje znakove depresije i anksioznosti

Med sadrži polifenole, organsku hemikaliju koja pomaže u borbi protiv depresije, suzbijanjem oksidativnog stresa u tvojim moždanim stanicama. Ako želiš da sačuvaš svoje psihičko zdravlje i probudiš se osjećajući se dobro i motivisano, konzumiranje meda svake noći, će ti pomoći u tome.

Kao što vidiš, mnogo je benefita ukoliko konzumiraš med prije spavanja. Probaj i prati rezultate.

 

Izvor: brightside.me

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum