Trenutno čitaš
Mitovi, činjenice i savjeti o psima iz ugla veterinara

Mitovi, činjenice i savjeti o psima iz ugla veterinara

Doktorica veterine Linda Simon razotkriva najčešće mitove o psima, uključujući i zašto mahanje repom ne znači uvijek da su sretni i pravi razlog zašto psi zakopavaju svoje omiljene poslastice. Svi mislimo da poznajemo svoje pse bolje od bilo koga drugog, ali još uvijek postoji mnogo starih mitova o psima, koji se obično pogrešno tumače. U nastavku pročitaj kako veterinarska stručnjakinja dr Linda Simon, otkriva neke zanimljive mitove i činjenice o našim najvjernijim prijateljima.

Foto: Pexels

Psi zakopavaju ili sakrivaju poslastice i hranu jer misle da će im to neko oteti?

“Da, to je istina i to je zapravo vještina preživljavanja, koju su divlji psi koristili mnogo prije nego što su postali kućni ljubimci i pratioci čovjeka. Zakopavanje je značilo da će imati hranu za kasnije, a drugi psi ili grabežljivci im to nisu mogli uzeti. Ovo se sada replicira i kod današnjih pasa, kućnih ljubimaca jer će skrivati ​​poslastice za koje smatraju da su od velike vrijednosti u strahu da će im biti oduzete”, kaže dr veterine Linda Simon.

Ležanje na leđima znači da psi žele da im se trlja/mazi stomak?

“To nije uvijek tačno. Iako je lijepo misliti da vaš pas traži trljanje/maženje stomaka kada leži na leđima, to zapravo može biti znak pokornosti, opuštanja, znaka da vam vjeruje, ali može biti i uzrok anksioznosti. Često to znači da su zabrinuti i ako im se približite mogli bi ih dodatno zabrinuti. Ne morate ih uvijek maziti po stomaku kada legnu na leđa. Pazite na vrstu govora tijela koji je prikazan uz ovo, kako biste bolje procijenili, kako se osjećaju i kako biste trebali ili ne biste trebali reagovati”, kaže dr Linda Simon.

činjenice i savjeti o psima
Foto: pexels

Mahanje repom znači da je pas sretan?

“Zavisi od drugog govora tijela, kojim je mahanje repom praćeno. Ako pas maše repom, ali istovremeno pokazuje napet ili nervozan govor tijela, to bi mogao biti znak anksioznosti ili napetosti ili straha. Međutim, ako vaš pas izgleda smireno i opušteno, a maše repom, onda da, imate jednog sretnog psa!

Teniske loptice su odlična igračka za žvakanje za pse?

Dok većina pasa voli jurenje, hvatanje i igru ​​sa teniskom loptom, i kao igračkom za žvakanje, one nisu ipak tako sjajne. Postoje daleko bolje stvari koje možete ponuditi svom psu, ako voli da žvaće stvari, kao što su zubni štapići ili neke druge poslastice ili igračke ili konopci za žvakanje, koji se neće raspadati i koji neće predstavljati opasnost za pse.

činjenice i savjeti o psima
Foto: pexels

Samo sretni i zdravi psi trče u krug po kući, rade takozvane zoomies?

Ovo nije istina, svaki pas može trčati u krug po kući. Često, oni koji imaju probleme u ponašanju i anksioznost, imaju tendenciju da više rade. Ali i oni psi, oni koji imaju manje mentalne i fizičke stimulacije tokom dana i manje aktivnosti, imaju veću vjerovatnoću da će sagorjeti višak energije u tom neprekidnom trčanju po kući.

Psi jedu travu jer im je muka i imaju lošu probavu ili ih boli stomak?

To nije uvijek slučaj! Da, istina je da ponekad kada pas osjeti mučninu ili ima višak želučane kiseline, može jesti travu da izazove povraćanje, ili da lakše svari hranu, ali jedenje trave ne znači uvijek da se pas osjeća loše. Tokom ljetnih mjeseci, trava je zapravo finog svježeg okusa našim psima, pa će je često jesti samo zato što uživaju u njoj.

Foto: pexels

Suh nos znači da je vaš pas nezdrav?

Suh nos definitivno ne znači uvijek da nešto nije u redu sa zdravljem vašeg psa, zapravo, suv nos je prilično česta pojava kod starijih pasa. Bolji način da pazite na zdravlje vašeg psa je da provjerite njegove desni, ako vam se čine suhe ili blijede, to je daleko jasniji pokazatelj zdravstvenih problema.

Psi mogu vidjeti samo crno-bijelo?

Pročitaj

Netačno! Dok psi ne mogu vidjeti toliko nijansi boja kao ljudi, oni mogu vidjeti mnogo više od crne i bijele, ali nije tačno da vide samo crno-bijelo!

činjenice i savjeti o psima
Foto: pexels

Određene pasmine/vrste pasa su agresivnije od drugih?

Ne može se poreći da su određene pasmine sklonije dominantnom ili čuvarskom ponašanju. Pasmine kao što su Cane Corso i Rottweiler posebno su uzgajane da čuvaju imovinu i odbijaju sve prijetnje. Međutim, bilo koja pasmina može postati agresivna, kao što se bilo koja pasmina može istrenirati da ne bude agresivna, tako da temperament psa uglavnom ovisi o njegovim vlasnicima i načinu na koji drže i dresiraju svog psa. Dakle, uvijek zavisi od čovjeka!

Trebali biste dozvoliti ženkama da imaju leglo prije sterilizacije?

Na svijetu ima previše napuštenih štenaca i pasa i vasa ženka neće imati nikakve koristi od trudnoće i okota, u stvari, time biste samo mogli ugroziti njeno zdravlje. Sterilizacija je mnogo bolje rješenje za zdravlje ženki.

činjenice i savjeti o psima
Foto: pexels

Ne možeš starog psa naučiti novim trikovima?

Apsolutno netačno! Odlična je ideja nastaviti sa obukom, učenjem i treningom pasa i u njihovim starijim godinama. Ovo čak može spriječiti pseću demenciju. Uz upornost, stprljenje i poneki ukusni zalogajčić, čak i stariji psi postaju odlični učenici.

Izvor: mirror.co.uk

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum