Trenutno čitaš
Prepusti se i uživaj u ovoj laganoj i mekanoj Matcha Mousse torti

Prepusti se i uživaj u ovoj laganoj i mekanoj Matcha Mousse torti

matcha mousse torta
Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Matcha Mousse torta je savršen spoj delikatnog ukusa zelenog čaja i kremaste teksture koja će zadovoljiti sve ljubitelje slatkiša.

Prepusti se bogatim, kremastim slojevima ove lagane i mekane Matcha Mousse torte koja će te očarati svojom teksturom i ukusom. Savršena je za sve prilike i zadovoljiće i najizbirljivije sladokusce. Uživaj!

Evo kako možeš pripremiti ovu predivnu poslasticu kod kuće:

Sastojci:

Kolač:

  • 3 jaja
  • 100 g višenamenskog brašna
  • 80 g šećera
  • 10 g matcha praha
  • 7 g praška za pecivo

Pjena:

  • 16 g listova želatine
  • 250 g mleka
  • 140 g šećera
  • 350 g vrhnja za šlag
  • 200 g krem sira
  • 16 g matcha praha

Priprema:

Kolač:

Zagrij rernu na 180°C i pripremi pravougaoni pleh dimenzija 40×20 cm.

Umuti bjelanjke dok se ne formira čvrsti snijeg. Lagano umiješaj žumanca u snijeg od bjelanjaka. Dodaj šećer i promiješaj dok se ne sjedini.

Prosij brašno, matcha prah i prašak za pecivo, zatim ih nježno umiješaj u smjesu. Sipaj smjesu u podmazan pleh, ravnomjerno je rasporedi i peci oko 10 minuta.

Kada je kolač pečen, izvadite ga iz kalupa i ostavite da se ohladi.

Priprema Moussea:

Potopi listove želatine u hladnu vodu dok ne omekšaju. Zatim ocijedi višak vode i rastvori želatinu u toplom mlijeku.

Pročitaj
zdrava hrana

U toplu smjesu umiješaj omekšali krem sir i šećer, te miksaj dok smjesa ne postane glatka. Umuti vrhnje za šlag dok ne dobije mekanu teksturu.

Postepeno umiješaj dio smjese želatine i sira u šlag, a zatim dodaj ostatak i miksaj dok ne dobiješ homogenu smjesu.

Kreiranje gradijenta:

Pripremi pet malih činija. U svakoj činiji rastvori matcha prah u malo vode. Postepeno dodaj porcije moussea u svaku činiju, počevši od 1 g matcha praha u prvoj činiji i povećavajući količinu matcha praha za svaku narednu činiju.

Sipaj mousse u kalup, počevši od običnog moussea i napreduj do najtamnijeg matcha moussea, svaki pažljivo sipajući u sredinu. Podesi gustinu dodavanjem mlijeka ako je potrebno.

Ohladi mousse u frižideru najmanje četiri sata.

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum