Trenutno čitaš
Marie Kondo i japanska čarolija pospremanja doma

Marie Kondo i japanska čarolija pospremanja doma

Young Lions
Young Lions

Marie Kondo je osvojila svijet, kada je 2014. objavila svoj međunarodni bestseler “Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život”  u kojoj je otkrila tajnu kako jednostavno svakodnevno ostaviti sve za sobom potpuno organizovano.

Još veću slavu stekla je svojom Netflix emisijom 2019. “Čišćenje Marie Kondo”, nakon koje je 2021. godine uslijedila ‘Sparking Joy with Marie Kondo’.

Marie Kondo
Foto: Amazon

Ali KonMari metoda je mnogo više od označavanja kanti i bacanja stvari. U nastavku pročitaj, šta sve  treba da znaš o ključu sreće.

Vizualizuj svoju destinaciju

KonMari metoda bi mogla biti univerzalno primjenjiva za skladniji dom, ali uvijek je individualno podstaknuta ličnom motivacijom. Prije nego što nešto baciš, vizualizuj i u potpunosti razumi gdje želiš biti na kraju procesa i zašto.

Da li ti određeni predmet izaziva radost?

Suštinski korak u KonMari metodi je stavljanje u ruke svega što posjeduješ i postavljanje pitanja, da li izaziva iskrenu radost kod tebe. To je prilično fizički proces i nema nikakve veze s tim, da li je predmet praktičan.

Marie Kondo
Foto: Marisa Vitale

Bavi se kategorijama, a ne sobama

Možda ti se čini logičnim da ideš od sobe do sobe na svom putu čišćenja, ali Kondo prvo pravilo je da pospremaš po kategoriji. Ona savjetuje da počneš s odjećom, a zatim pređeš na knjige, dokumente, razno, na kraju i stare fotografije i uspomene.

Zahvali se

Kondo takođe podstiče ljude, da se zahvale svakom predmetu za njegovu uslugu, posebno onima koje puštaju, što će znatno olakšati proces. Takođe, ljudi će tako više cijeniti ono što imaju i naučiti da se prema svakom predmetu, koji posjeduju odnose s poštovanjem.

Marie Kondo
Foto: Getty Images

Izbjegavaj nostalgiju

Pročitaj

Bitno je ostati u trenutku i razmišljati o tome šta te čini srećnom osobom u sadašnjosti, a ne ono nešto iz prošlosti. Kondo kaže da uspomene treba sređivati posljednje, tako da, dok dođeš do njih, poboljšaćeš svoj osjećaj za ono što ti zaista donosi radost.

KonMari tehnika

Kondo tehnika vertikalnog presavijanja, čini sve lako uočljivo i dostupno bez pravljenja nereda. Sve, od majica do čarapa, može se prvo napraviti u dugački pravougaonik, a zatim saviti odozdo u uredan mali paket. Kondo takođe predlaže korištenje pregrada za ladice, za šta mogu poslužiti kutije za cipele.

 

Izvor: starsinsider.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum