Trenutno čitaš
Manje poznate vinske destinacije koje moraš posjetiti

Manje poznate vinske destinacije koje moraš posjetiti

Bingo - Sve za dom
Bingo - Sve za dom

Ako si poznavalac i ljubitelj vina i rado putuješ u Francusku ili Italiju da degustiraš moscato bianco i cabernet sauvignon, treba da posjetiš i neke manje poznate, a jednako atraktivne, vinske destinacije. Ovo su evropske vinske destinacije koje treba da dodaš na svoju bucket listu.

Gruzija
Foto: tripadvisor.com

U Gruziji tradicija berbe grožđa za vino postoji već više od 8000 godina (tragovi grožđa pronađeni su u drevnim glinenim posudama zvanim qvevri). Vinogradi prošarani planinskom zemljom – od regije Racha-Lechxumi na Kavkazu do Meskhetija, južnog regiona gdje se vinogradi uzdižu 3000 stopa iznad dolina rijeke Mtkvari – Kakheti, na dalekom istoku, glavni su proizvođač vina u Gruziji. Dok si u okolini, pogledaj srednjovjekovni manastir Alaverdi oslikan freskama, gdje monasi proizvode tradicionalno, visoko taninsko vino (uključujući tradicionalni bijeli i crveni qvevris, kao i Chacha-gruzijsku rakiju) više od 10 vijekova.

Švajcarska
vinske destinacije
Foto: tripadvisor.com

Sir i čokolada su možda neke od najpoznatijih švajcarskih draži, ali ova država ima i šest regija za proizvodnju vina: Vaud, Ženeva, Vale, Tri jezera, Ticino i Graubünden. Ako se pitaš zašto nisi vidio/la nijedno švajcarsko vino u svojoj prodavnici u susjedstvu, odgovor je jednostavan – lokalno stanovništvo ga jako voli, manje od 2% vina iz zemlje se izvozi (što znači da ih moraš posjetiti). Možda započneš sa UNESCO-vim lokalitetom svjetske baštine Lavauxa i isprobaš njihove berbe.

Bugarska
vinske destinacije
Foto: tripadvisor.com

Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir—crvena vina su definitivno kraljevi u Bugarskoj. Dok šest vinskih regiona u zemlji – Podunavska ravnica, Rozova dolina (Dolina ruža), Tračanska dolina, Crnomorska regija i dolina Strume – nisu baš dobro poznati u svijetu, vinari se time bave više od 5.000 godina. Grožđe ovdje ima koristi od činjenice da Balkansko poluostrvo uživa umjerenu mediteransku klimu, plus što su vinogradi u zemlji zaštićeni od Egejskog i Jadranskog mora planinskim lancima Pirina, Rodopa i Balkana. Isprobaj tradicionalna vina u Yalovu – butik vinariji nedaleko od Velikog Trnova – koja se zalaže za lokalne sorte i staroškolske tehnike uzgoja.

Slovačka
Foto: tripadvisor.com

Južna Slovačka je podijeljena na šest vinskih regija koje proizvode pretežno bijela vina jedne sorte – većinom od hrskavog Veltlinera. Iako bi se moglo provesti dosta vremena istražujući sve njih, Tokaj – oko sat vremena vožnje od Košica, drugog po veličini grada u zemlji – trebao bi imati prioritet. Poznat po svojoj „plemenitoj truleži“, crnoj gljivi koja napada grožđe u vlažnim klimama, Tokaj proizvodi prirodno slatka puttonyo vina koja su toliko primamljiva da su isporučivana svakome ko je nešto značio u Evropi u 18.vijeku, uključujući Beethovena, Schuberta, Voltairea i Goethea. Srećom, možeš ih isprobati i danas na mjestima poput vinarije Tokaj Macik.

Pročitaj

Češka Republika
vinske destinacije
Foto: tripadvisor.com

Češka je možda cijenjena po svom pivu, ali ta zemlja ne popušta ni kada je u pitanju vino. Stvar je u tome da ga izvoze tako malo da je prilično neuhvatljiv za ostatak svijeta. Zemlja ima dvije vinske regije, ali Moravska, na jugoistoku, proizvodi više od 90% prinosa nacije. Prohladno područje uzgoja, sa vinogradima koji datiraju iz 13. i 14. vijeka, leži na 49. paraleli dajući mu sličnu geografsku širinu kao Alzas, Burgundija i Šampanj, a proizvodi se blago do srednje kiselo bijelo vino. Pažnja: budući da su mnoge vinarije ovdje male i vode ih porodice, možda će ti trebati rezervacije za posjetu. Uz to, uvijek možeš svratiti u Salon vina Češke Republike – koji se nalazi u romantičnom zamku u Valtice – da probaš 100 najboljih vina u zemlji.

Izvor: tripadvisor.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum