Trenutno čitaš
Manje od 1% modela na revijama je bilo “plus-size”. Šta se dogodilo s inkluzivnošću u modi?

Manje od 1% modela na revijama je bilo “plus-size”. Šta se dogodilo s inkluzivnošću u modi?

Afrodita - Cherry Blossom
Afrodita - Cherry Blossom

Debata oko inkluzivnosti veličine dostigla je vrhunac ove sezone, jer su novinari prozivali nedostatak tjelesne raznolikosti na pisti, a novi dizajneri koji uključuju plus-size veličinu istakli su nedostak luksuznih brendova kada je riječ o zastupljenosti srednjih i velikih veličina.

Samo 0,6 posto izgleda prikazanih tokom cijele sezone za jesen/zimu 2023 bilo je na tijelu većih dimenzija, navodi se u izvještaju magazina Vogue. U praksi, to znači da je samo 17 od 219 brendova prikazanih u sva četiri modna grada imalo plus-size modele.  Uprkos činjenici Future Market Insights koji predviđa da će globalno plus-size tržište ove godine dostići vrijednost od 288 milijardi dolara.

Getty Images

Težnja za većom održivošću, inkluzivnošću i reprezentacijom je zaustavljena, jer su se dizajneri očito odlučili boriti protiv ovog zajedničkog zadatka: inkluzivnosti. Sezona jesen/zima 2023. bila je odraz “nove normalnosti”. I to normalno je bilo alarmantno. U pozadini naslova o Ozempicu, porasta uklanjanja bukalnog masnog tkiva i platformi koje proglašavaju povratak heroinskog šika (!), ove sezone su tijela velikih dimenzija izostala.

Mršavost – ideal za koji smo mislili da je prošao – još jednom je proslavljena. Određena ženska tijela su svedena na trendove, dok su druga potpuno ignorisana. Za jesen/zimu 2023., plus-size look sastojao se od jednog od dva ekstrema: neki modeli su bili obavijeni prevelikom odjećom kako bi sakrili svoj oblik, dok su drugi bili odjeveni u pripijene komade kako bi se osiguralo da njihova tijela budu jasno vidljiva.

Salvatore Dragone / Gorunway.com

Prekrasna odjeća, napravljena s poštovanjem i pažnjom prema ovim tijelima, jednostavno nije bila dio jednačine. Kada je moda jedno od najmoćnijih oruđa koje imamo na raspolaganju za transformaciju onoga što osjećamo, namjerno isključivanje plus-size modela od strane industrije je izolacija.

Ima tračaka nade. Manekenka Felicity Hayward pratila je napredak inkluzije ove sezone svojom važnom kampanjom #includingthecurve, i napomenula da je Pariz imao više plus-size modela nego ikada prije.

Naslovnica britanskog Voguea iz aprila 2023. na kojoj se najavljuju Jill Kortleve, Precious Lee i Paloma Elsesser kao supermodeli stavljaju važnost tijela u perspektivu kao nečega što čini osobu, ali ne definiše karakter. Svako tijelo zaslužuje da bude viđeno, a to se može učiniti samo razmišljanjem o budućnosti – ne zadržavajući se na prošlosti.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum