Trenutno čitaš
Mandarine, idealno voće za svaki dan!

Mandarine, idealno voće za svaki dan!

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Mandarine su bogate vitaminom C, štite naš imunitet u sezoni prehlada, pomažu nam u održavanju vitke linije i uz sve to su su veoma ukusne.

U 100 grama mandarina ima samo 34 kalorije, 30 mg vitamina C, što je dvostruko više od narandže, a razgradnjom beta-karotina dobijamo vitamin A, koji je vrlo važan za dobar vid i lijepu kožu. Otkrivamo 10 razloga zašto ih trebamo konzumirati svaki dan!

Pexels

Mandarina za vitku liniju

Kao idealna namirnica za jačanje imuniteta i vitku liniju preporučuje se i mandarina koja je sastavom slična narandži: obiluje vitaminima C i A, folnom kiselinom i kalijumom, a tu su i vitamini B grupe, te kalcijum, magnezijum, cink, bakar i željezo.

Snižava loš holesterol

Istraživanja su pokazala da koža mandarina sadrži hranjive spojeve koje djelotvorno snižavaju “loš holesterol”, poručuju najnovija istraživanja.

Sprečava pretilost

Naučnici sa Univerziteta Western Ontario otkrili su kako hranjive materije skrivene u mandarinama sprečavaju pretilost, nude zaštitu od dijabetesa tipa 2. Riječ je o bolestima koje su odgovorne za pojavu srčanog, ali i moždanog udara.

Pexels

Idealne za pripremu obroka

Mandarina je namirnica koju možemo koristiti i u raznim jelima, pogotovo svježim voćnim salatama. Sok mandarine možemo koristiti i u pripremi jela od tjestenine kao i u pripremi kolača. Isto tako, sok mandarine može biti idealan dodatak u pripremi jela s piletinom ili ribom.

Odlična i za kožu

Od mandarina možemo napraviti i masku za lice za zdraviji i blistaviji izgled kože. Uzmi 4 kriške madnarine, odstrani sjemenke i izmiksaj u blenderu sa kašikom jogurta i kašikom meda. Nanesi na lice i vrat i ostavi neka djeluje 10 do 20 minuta. Dobro operi lice, a masku možeš koristiti do dva puta sedmično, a ukoliko imaš masnu kožu, kao i jednom sedmično ako imaš suvu i normalnu kožu.

Popravlja raspoloženje

Mandarine mogu popraviti naše raspoloženje, tvrde iz Klinike Mayo. Miris mandarine pomaže kod stresa, depresije i nervoze. Ako imaš loš dan i želiš se osjećati opuštenije, pokušaj sa mandarinama!

Pexels

Teže mandarine su bolje

Kod kupovine mandarina biraj one teže, jer sadrže više vode i soka. Kako ne bi izgubile vrijedne sastojke, mandarine drži podalje od direktnog svjetla. Konzumiraj ih svakako u toku sedam dana od dana kupovine.

Pročitaj
Matcha Tiramisu

Ubrzavaju probavu

Pri konzumaciji mandarina ne treba zaboraviti ni na bijelu vlaknastu ovojnicu, koja obavija plod s unutrašnje strane kore. Ukoliko jedeš puno ugljikohidratai masti, ovaj dio mandarine će pomoći da se ubrza uspavana probava.

Čuvaju srce i kardiovaskularni sistem

Mandarina je dobar izvor kalijuma, koji snižava krvni pritisak, reguliše ritam srca i čuva zdravlje kardiovaskularnog sistema. Hranjivi sastojci u mandarinama sprečavaju i nakupljanje lošeg holesterola na arterijama, što može dovesti do srčanog udara.

Prirodni su antiseptik

U očuvanju zdravlja pomoći će i esencijalno ulje mandarine, koje se smatra prirodnim antiseptikom, jer štiti organizam od bakterija. Ono doprinosi ublažavanju bolnih grčeva u disajnom sistemu, a ima opuštajući uticaj na nervni sistem, pa je preporuka da se koristi ukoliko ste pod stresom.

Uživaj u vitaminima ovog ukusnog voća!

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum