Trenutno čitaš
Mali vodič za vlasnike kućnih ljubimaca: Kako zaštiti ljubimce od posljedica buke vatrometa i petardi?

Mali vodič za vlasnike kućnih ljubimaca: Kako zaštiti ljubimce od posljedica buke vatrometa i petardi?

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Praznična sezona je vrijeme radosti, smijeha i proslava. Međutim, usred prazničnog perioda, važno je ne zaboraviti na dobrobit naših voljenih kućnih ljubimaca…

Jaka svjetla, glasna buka i druge aktivnosti koje prate praznike mogu biti zastrašujuće i čak opasne za naše krznene saputnike. Da bismo osigurali što mirniju prazničnu sezonu za naše ljubimce, evo kratkog vodiča sa bitnim savjetima, kako zaštiti njihovo zdravlje od opasnosti koje donose vatrometi, petarde i pirotehnička sredstva…

pexels

Stvori sigurno sklonište u svom domu

Odredi tiho i udobno mjesto u domu gdje se ljubimac može povući, kada se osjeća preopterećeno i uplašeno. Ovo područje treba biti opremljeno njihovim omiljenim igračkama, posteljinom, omiljenim jastukom i poznatim mirisima. Osiguraj da ovaj prostor ostane netaknut i dostupan tokom cijele praznične sezone, pružajući ljubimcu osjećaj sigurnosti i zaštite.

Održavaj redovne rutine

Održavanje dosljedne rutine može pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti kod ljubimaca. Pridržavaj se njihovih redovnih obroka, vježbanja i igre koliko je to moguće. Poznata i predvidiva rutina može pružiti utjehu tokom razdoblja povećane aktivnosti i buke.

pexels

Smanji izloženost opasnostima

Praznična sezona donosi mnoge potencijalne opasnosti za ljubimce, uključujući toksične hranu za njih, sobne biljke i novogodišnje ukrase. Osiguraj da ljubimac ne može pristupiti štetnim tvarima poput čokolade, grožđa i novogodišnjih ukrasa koje može progutati. Pokušaj izvoditi ranije ujutro psa u šetnju dok se još ne puca i predveče prije glasnih večernjih vatrometa. Izbjegavaj prevelike gužve, gradske trgove, bučne ulice i dijelove naselja sa školskim igralištima zbog upotrebe petardi.

Pruži mogućnost distrakcija

Uključi svog ljubimca u aktivnosti koje će odvratiti njihovu pažnju od buke i gužve. Interaktivne igračke, zanimljive igre i izazovi traženja poslastica ili omiljene igračke mogu pomoći u borbi protiv anksioznosti. Razmisli o uključivanju tehnika smirivanja poput nježnih masaža ili umirujuće muzike, gusto spuštenih roletni, zamračivanja sobe.

Pročitaj

pexels

Pripremi se za glasne bučne zvukove

Petarde i glasni zvukovi mogu biti posebno zastrašujući za ljubimce. Obavi šetnju prije večernjih sati, zatvori sve prozore, spusti roletne, kako bi se smanjila izloženost buci. Koristi uređaje za bijelu buku, na primjer napa u kuhinji, fen, usisivač ili umirujuće difuzore s eteričnim uljima za opuštanje.

Posavjetuj se sa veterinarom

Ako očekuješ da će tvoj ljubimac doživjeti značajan stres ili anksioznost tokom praznične sezone, te da će to ostaviti stravične posljedice po njegovo zdravlje, posavjetuj se s veterinarom. Može ti pružiti savjete o potencijalnim tretmanima ili lijekovima, koji bi mogli pomoći u ublažavanju simptoma kod ljubimca.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum