Trenutno čitaš
Libido i stres: Kako vratiti kontakt sa tijelom?

Libido i stres: Kako vratiti kontakt sa tijelom?

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Dugotrajni stres direktno utiče na nas, uključujući i naše seksualne živote. Stres je reakcija tijela koja se javlja kao odgovor na djelovanje bilo kojeg jakog faktora, negativnog ili pozitivnog.

Stručnjaci identifikuju tri tipa osnovnih stresnih reakcija – borba, bijeg, zamrzavanje. S prve dvije reakcije tijelo eksplodira od energije i poziva na akciju. Najčešće se pokreće kao odgovor na ono što nam se čini opasnim, od čega trebamo pobjeći ili se braniti. Takva reakcija može izazvati agresiju, suze i druge aktivne emocije.

S reakcijom „zamrzavanja“ tijelo kao da se smrzava: mozak odlučuje da sada ne može sam izaći na kraj s “opasnošću”, pa bi bilo pametnije zamrznuti se na neko vrijeme. U ovom stanju, osoba se povlači od stresa u emocionalno sklonište i može doživjeti osjećaj odvojenosti.

@fahdesss

Svi načini reagovanja su apsolutno normalni. U pravilu na njihov izbor utiču događaji iz djetinjstva, navika da se na ovaj ili onaj način reaguje na slične okidače, pa čak i trenutno hormonsko stanje.

UTICAJ STRESA NA LIBIDO

Dok je tijelo u fazi “bori se, bježi, zamrzni”, najvjerovatnije neće biti želje za seksualni život, jer stres najčešće podrazumijeva smanjenje libida. Želja se smanjuje iz psiholoških i hormonalnih razloga. Aktivira se stalna proizvodnja hormona stresa kortizola, koji inhibira proizvodnju testosterona, polnog hormona odgovornog za seksualnu želju kod muškaraca i žena.

Međutim, događa se i suprotno: seksualna želja pod stresom može se naglo povećati, jer je s fiziološke tačke gledišta seks odlično sredstvo za ublažavanje napetosti. Stimuliše proizvodnju oksitocina, čime se smanjuje strah i anksioznost, te snižava nivo kortizola. Obje reakcije libida na stres su potpuno prirodne. Želja će se vratiti u ličnu normu čim se pozadinska situacija normalizuje i tijelo završi reakciju na stres.

@popesssun

KAKO PREKINITI REAGOVANJE NA STRES

Svaki stres u tijelu mora biti završen. Ako tijelo nije pronašlo način da se oslobodi napetosti, onda će doći do poteškoća ne samo sa libidom nego i u drugim područjima života. Ali prvo što trebamo učiniti je zadovoljiti svoje osnovne potrebe: sigurnost, hrana, san, a zatim sve ostalo.

U reakciji na stres koja izaziva borbu ili bijeg pomoći će akcije koje pružaju oslobađanje emocija: umjerena fizička aktivnost, vježbanje plesa, boks ili slično. Ako postoji pojačana agresija, onda je važno naučiti da je izrazimo ekološki i asertivno – da budemo u stanju da samostalno regulišemo svoje ponašanje i budemo odgovorni za njega, bez obzira na procjene i uticaj drugih ljudi.

Pročitaj

Kod reakcije „zamrznutosti“ prilikom stresa pomoći će zagrljaji i podrška voljenih, a korisno je i rasplakati se i dobro se naspavati. Kontakt sa svojim tijelom je važan: pomoći će nam da se vratimo u stvarnost. Masaža, meditacija, joga… fokusiraj se na tjelesne senzacije, isprobaj spore sportove (istezanje, pilates), primijeti detalje oko sebe, koncentrišite se na dodir. Mogu se kombinovati različiti načini koji će pomoći okončanje stresa.

@details_in_vogue

VRAĆANJE SEKSUALNE ŽELJE

Ako se libido smanjio zbog stresa, tada će planiranje seksa, izlazak na romantično mjesto ili hotel, vikend van grada i generalna promjena krajolika pomoći da se želja vrati. Neki ljudi će biti motivisani novom praksom, ne nužno nečim ekstremnim.

Partneri moraju shvatiti da je svaka reakcija na stres različita. A ako dođe do promjena intimnom životu, u takvoj situaciji važno je o svemu razgovarati.

Međutim, ako nije moguće da samostalno ili uz pomoć voljenih libido oživi, onda bi prava odluka bila potražiti pomoć od specijaliste – psihoterapeuta ili seksologa. U nekritičnim situacijama, u 90% slučajeva, libido će se vratiti u normalu čim je osoba bezbjedna, adekvatno se odmori i naspava.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum