Trenutno čitaš
Hiljade blistavih kvarcnih kristala oblikuju Dior torbicu „Lady cloud“

Hiljade blistavih kvarcnih kristala oblikuju Dior torbicu „Lady cloud“

torbica Dior

Tia Thuy Nguyen dizajnirala je za Dior, Lady Cloud torbicu, koja neprimjetno spaja bezvremensku privlačnost kvarca s eteričnom simbolikom oblaka.

Ukorijenjeno u kvantnoj teoriji svjetlosti, umjetničko djelo hvata fotone, sitne čestice koje čine samu svjetlost, kroz prozirne, svjetlucave kvarcne kristale. Svaki od tih sićušnih kristala reflektuje svjetlost na različite pokretne površine stvarajući živu interakciju između svjetla i sjene na površini torbice.

TangTang Studio | @tangtangstudio Ngo Nhat Hoang

Lady Dior je debitovala na ruci Lady Diane, krenuvši odatle u svoju izvanrednu sudbinu. Kao arhitektonski omaž izvrsnosti modne kuće, ova ikonična kreacija reinventira se kroz kolekcije u mnoštvu boja, veličina, tehnika i uvijek izuzetnih materijala.

Sezonu za sezonom, Lady Dior iznova ispisuje svoju istoriju na raskršću modernosti i izvrsnosti, postajući, više nego ikada, predmet umjetnosti i želje, koji ponovo osmišljavaju kreativci širom svijeta. Tia Thuy Nguyen ponovo zamišlja Lady Dior torbicu kao izdržljivu, prozirnu, poetsku skulpturu, koja suprotstavlja čvrstoću kamena i prozračnost oblaka kako bi izazvala maštu gledalaca.

TangTang Studio | @tangtangstudio Ngo Nhat Hoang

Kvarc, odabran zbog svojih ljekovitih svojstava i poštovanog statusa u filozofiji feng shuija, služi kao kamen temeljac ove kreacije. Osim svoje izdržljivosti, kvarc utjelovljuje energije svemira, podstičući spokoj i jasnoću misli. Njegova vizuelna sličnost sa oblacima dodatno pojačava njegovu privlačnost, dozvoljavajući svjetlosti da prođe i reflektuje okruženje koje se stalno mijenja.

Oblaci, prožeti kulturološkim značajem i simboličkom rezonancijom, služe kao dirljiv motiv u ovom djelu. U vijetnamskom folkloru, oblaci se poštuju kao manifestacije božanskog prisustva i moćnih sila prirode. Njihova prolazna priroda i oblici koji se stalno mijenjaju izazivaju osjećaj slobode i sklada s prirodnim svijetom.

Pročitaj
začinsko bilje

TangTang Studio | @tangtangstudio Ngo Nhat Hoang

Tehnička izvedba Lady Cloud torbice je naporan proces, koji uključuje pažljivo prikupljanje i slaganje kristala kvarca. Svaki kristal, nastao iz raznih kamenoloma širom Vijetnama, ručno je odabran i uređen tako da oponaša dinamičnu ljepotu oblaka. Igra svjetla i sjene na kvarcnoj površini dodatno pojačava njenu očaravajuću privlačnost.

Namjera Tie Thuy Nguyen s komadom Lady Cloud je da izazove osjećaj čuđenja i kontemplacije kod gledaoca. Unoseći umjetničko djelo elementima nade i topline, ona poziva gledaoce da istraže vlastite maštovite narative, dok prihvaćaju teme slobode, ljubavi i iscjeljenja. „Želim da napravim skulpturu ponovo osmišljene Lady Dior torbe, one koja je izdržljiva, prozirna, poetična i koja može da projektuje čistu energiju saosećanja“, objašnjava umjetnica.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum