Trenutno čitaš
Kompanija Mattel predstavila Barbie lutku čuvene istraživačice dr. Jane Goodall

Kompanija Mattel predstavila Barbie lutku čuvene istraživačice dr. Jane Goodall

Mattel je nedavno predstavio najnoviju Barbie lutku u svojoj seriji “Inspiring Women”- lutku napravljenu po uzoru na svjetski poznatu primatologinju i zaštitnicu prirode dr. Jane Goodall. Nova Barbie lutka lansirana je u partnerstvu sa Institutom Jane Goodall i prati uvođenje niza eko inicijativa, koje će dvije organizacije zajedno voditi. Ali ono što Jane Goodall Barbie lutku, zaista čini tako jedinstvenom je to što je to prva lutka kompanije Mattel, koja je napravljena od reciklirane plastike iz okeana.

Foto: Mattel/Jane Goodall Institute

Serija Barbie lutkica “Inspiring Women” ima za cilj da oda počast nevjerovatnim ženama kroz istoriju, pa je prikladno da odaberu takvu temu za svoju najnoviju lutku. „Djeci je potrebno više uzora i role modela, kao što je dr. Jane Goodall“, kaže Lisa McKnight, izvršna potpredsjednica i globalna šefica “Barbie and Dolls” u kompaniji Mattel. „Nadamo se da će ova kolekcija i omaž revolucionarnoj pionirki za žene u nauci i očuvanju inspirisati djecu da nauče više o tome kako mogu zaštititi planetu i odglumiti eko održive priče kroz igru s ​​lutaka“, nastavlja ona.

Foto: Mattel/Jane Goodall Institute

Dr. Jane Goodall je najpoznatija po svom revolucionarnom istraživanju i terenskom proučavanju čimpanzi. „Želela sam da moj lik bude Barbie lutka, čak i prije nego što se pojavila ova ideja. Vidjela sam… djevojčice kako se igraju sa Barbie lutkama i mislila sam da djevojčicama treba… neki izbor, uzor” kaže dr. Jane Goodall. “Mattel je promijenio svoju ponudu lutaka i tu su sve vrste astronautkinja, doktorica i slično. Toliko djece uči o meni u školi. Biće oduševljeni što sada imaju i Barbie lutku”, poručuje dr Jane Goodall.

Foto: Mattel/Jane Goodall Institute

Odjeća i dodaci lutke trebaju odražavati ono što bi istraživačica čimpanzi I priorde zapravo nosila na terenu ranih 1960-ih. Jane Goodall Barbie nosi odjeću u boji safarija, kratke hlače i crne čizme, a takođe dolazi opremljena svojim pouzdanim terenskim rokovnikom i dvogledom. Naravno, set ne bi bio potpun bez njenog pratioca čimpanze, Davida Graybearda, prve Gombe čimpanze kojoj je vjerovala i povezala se s dr. Goodall tokom svog istraživanja. Čimpanza drži drveni štap, za koji je napomenula da su ga životinje koristile kao oružje za hvatanje termita za jelo. Od svih plastičnih dijelova i dodataka za lutku Jane Goodall Barbie, 90% je napravljeno od reciklirane plastike. I pobrinuli su se da igračku upakuju u eko održivu ambalažu.

Pročitaj

Foto: Mattel/Jane Goodall Institute

„Cijelom svojom karijerom, željela sam da inspirišem djecu da budu radoznali i istražuju svijet oko sebe – baš kao što sam to činila kada sam prvi put putovala u Tanzaniju prije 62 godine. Oduševljena sam što sam partner s Barbie i ohrabrujem malu djecu da uče iz svog okruženja i da osjećaju da mogu napraviti razliku”, kaže dr. Jane Goodall. „Nadam se da ću kroz ovo partnerstvo inspirisati sljedeću generaciju eko-lidera da mi se pridruže u zaštiti naše planete i podsjetiti ih da mogu biti bilo šta, bilo gdje – na terenu, u laboratoriji ili za radnim stolom”, poručuje dr Jane Goodall.

Izvor: mymodernmet

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum