Trenutno čitaš
Koliko je zapravo loše nositi istu pidžamu nekoliko dana?

Koliko je zapravo loše nositi istu pidžamu nekoliko dana?

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Za razliku od odjeće koju nosiš tokom dana ili dok vježbaš, tvoja pidžama obično ne skuplja vidljivu prljavštinu ili mrlje, ali ako predugo nosiš stalno istu pidžamu ipak postoji rizik od bolesti, tvrde stručnjaci…

“Odjeća koja je uz tvoje tijelo sigurno će nakupiti stvari s tvoje kože tokom vremena”, kaže Jennifer Gordon, dermatologinja iz “Westlake Dermatology” u Austinu, Texas. Ako se pitaš koje bi to stvari mogle biti – i koliko često trebaš prati svoju pidžamu – čitaj dalje da saznaš.

pexels

Mogući efekti rijetkog pranja pidžame

Povećava rizik od akni ili iritacije kože

Spavanje u istoj pidžami svaku noć bez pranja, može izložiti tvoju kožu nekim potencijalno neugodnim stvarima. Kao prvo, pidžama će početi skupljati puno znoja, prirodnih ulja i mrtvih stanica kože, koje izbacuje tvoja koža dok spavaš. Ostatak će završiti na plahtama i posteljini, pa često trebaš mijenjati i prati i posteljinu. Ove stvari nisu nužno štetne, ali moguće je da sve nakupine mogu uzrokovati začepljenja pora, što može povećati rizik od akni ili osipa, kaže dr. Jennifer Gordon. Gljivice i bakterije koje žive u mikrobiomu naše kože mogu se početi nakupljati i na našoj pidžami. Znoj koji se miješa s ovim bakterijama, mogao bi učiniti da pidžama počne pomalo čudno mirisati.

pexels

Koliko često trebaš prati svoju pidžamu?

Ovdje nema službenih preporuka, tako da se zapravo radi o tvojoj ličnoj procjeni. “Rekla bih vjerojatno svake tri do četiri noći, Ali ako se jako znojiš u snu ili nosiš pidžamu bez donjeg rublja, možda bi bilo najbolje prati je svaki dan ili dva”, dodaje ona. Ipak, tvoj bi nos mogao biti bolji vodič od kalendara. “Stari test mirisa zaista je jedan od najboljih pokazatelja treba li pidžamu prati”, kaže dr. Gordon.

5 savjeta za održavanje čistoće pidžame

pexels

Evo šta dr. Jennifer Gordon preporučuje:

Razmisli o izmjeničnim pidžamama

Prebacivanje između dva para pidžama pomoći će da obje ostanu svježe duže. “Bakterije i gljivice ne žive toliko dugo na tkaninama. Tako da im davanje “slobodne” noći može napraviti razliku.

Prozrači pidžamu

Objesi pidžamu na neko mjesto da visi i da se zrači umjesto da je ostaviš zgužvanu na krevetu, pogotovo ako se noću često znojiš. To će pomoći da se dugotrajni mirisi rasprše i omogućiti im da se osuše.

pexels

Nosi široku, laganu pidžamu

Odjeća za spavanje koja je teška ili uska zarobiće više znoja, gljivica i bakterija. Alternativno, možeš isprobati svilene pidžame ili satenske pidžame. koje su lagane i često imaju efekat hlađenja.

Pročitaj
festival boja

Tuširaj se uvijek prije spavanja

Tuširanje prije spavanja pomoći će isprati mrtve ćelije kože i bakterije, tako da ih manje završi na pidžami i posteljini.

pexels

Redovno mijenjaj i peri posteljinu

Sva prljavština ili mrtv ćelije kože, koje bi se mogle nalaziti na neopranoj posteljini prenijeće se na pidžamu, pa svakako peri posteljinu minimum jednom sedmično.

pexels

Dakle, koliko je zapravo loše nositi istu pidžamu nekoliko dana?

Nošenje iste pidžame svake večeri neće nas ubiti. Ali vjerojatno će loše uticati na zdravlje i na izgled kože, a nakupljanje mrtvih ćelija kože, znoja tijela i drugog otpada sa tijela, moglo bi potencijalno iritirati kožu, prozrokovati alergije ili uzrokovati druge zdravstvene probleme.

Izvor: livestrong.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum