Trenutno čitaš
Koliko godišnje gubimo kolagena?

Koliko godišnje gubimo kolagena?

Kolagen
Afrodita - Cherry Blossom
Afrodita - Cherry Blossom

Svakako je tačna činjenica da ljepota dolazi iznutra i da je ljepota stanje duha, ali ipak ima nešto i u kolagenu. To je taj magični protein, koji kožu održava čvrstom i zategnutom, a čiji gubitak, može objasniti nastanak finih bora, opuštanja kože i gubitak volumena kože. 

Nakon kasnih 20-ih stalno gubimo zalihe kolagena, ali koliko tačno godišnje izgubimo kolagena? Nedavno istaživanje nam je pomoglo da prikupimo više informacija o tome koliko osoba u prosjeku godišnje izgubi kolagena.

Foto: Pinterest

Mnogi su faktori koji utiču na gubitak kolagena, a to ponajviše zavisi od naših godina. Naše tijelo uvijek uravnotežuju proizvodnju i razgradnju kolagena. Kada smo mladi, tijelo proizvode više kolagena nego što ga razgrađuje. Ta ravnoteža se s godinama mijenja, jer se regeneracija tkiva smanjuje.

Nakon što pređemo ovaj prag (na koji utiče genetika), gubimo oko 1% kolagena svake godine. Ali ovo nije jedina stvar, koja utiče na brzinu gubitka kolagena. Nekoliko je životnih navika, koje ubrzavaju trošenje kolagena.

Foto: Pinterest

Pušenje i nezaštićeno izlaganje UV zračenju su glavni uzroci gubljenja kolagena. Jedna studija je promatrala kolagen pod UV svjetlom i otkrila, da je nakon toga došlo do “značajnog smanjenja” strukture kolagena.

Što se tiče pušenja, ono utiče negativno na brojne faktore pa tako i na kožu. Pušenje smanjuje količinu kiseonika, koji se isporučuje u tkiva. Stoga se tkivo ne može regenerisati i veća je vjerovatnoća, da će doći do njegovog oštećenja.

Foto: Pinterest

Tu su i druge navike na koje trebamo paziti, jer mogu biti prilično podmukle u trošenju kolagena: svakodnevni stres, dijeta bogata šećerom, neadekvatan san, pa čak i korištenje previše agresivnih kozmetičkih proizvoda.

Konačno, hormoni i velike (vezane za životnu fazu) promjene u proizvodnji hormona će promijeniti tvoju proizvodnju kolagena, posebno: menopauza. Ljudi koji dožive menopauzu vide dramatičan pad (oko 30%) u proizvodnji kolagena tokom tog vremena.

Foto: Pinterest

Šta možemo učiniti povodom toga?

Pročitaj

Prvo i najvažnije, trebalo bi da se pozabavimo promjenama u životnom stilu: prestati pušiti, biti pametni u pogledu zaštite od sunca, prilagoditi svoju ishranu i hraniti se što je moguće zdravije; pronaći načine za opuštanje, kao i praktikovati redovan san i u suštini zdrav život.

Osim toga, možemo uzimati suplemente kolagena, kako bismo podržali njegovu prirodnu proizvodnju. Pokazalo se da peptidi kolagena, pomažu prirodnu proizvodnju kolagena i drugih molekula koji čine kožu, poput elastina i fibrilina, podržavajući fibroblaste, koji su odgovorni za održavanje i obnavljanje tkiva, kao i za proizvodnju kolagena.

 

Izvor: mindbodygreen

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum