Trenutno čitaš
Kolačići koje možeš grickati cijele jeseni

Kolačići koje možeš grickati cijele jeseni

Ima li šta bolje od ukusnih keksića uz čaj? Ovi kolačići se mogu čuvati na sobnoj temperaturi u hermetički zatvorenoj posudi do 5 dana. Mogu se i zamrznuti do 3 mjeseca, tako da ih možeš peći tokom jeseni i zime. 

kolačići
Foto: RACHEL VANNI
Sastojci:

300 g višenamjenskog brašna

1 1/4 kašičice košer soli

1 čajna kašičica sode bikarbone

320 g smeđeg šećera

1 šolja neslanog putera, otopljenog i ohlađenog

1 veliko jaje

1 veće žumance

Pročitaj

1 čajna kašičica ekstrakta vanilije

Priprema:

U srednjoj posudi umuti brašno, so i sodu bikarbonu. U velikoj posudi umuti smeđi šećer i puter dok smjesa ne postane glatka. Dodaj jaje, žumance i vaniliju i umuti dok se ne sjedini. Dodaj suhe sastojke i miješaj gumenom lopaticom da se sjedini. Pokrij i stavi u frižider dok se tijesto ne stegne, najmanje 2 sata.

Zagrij rernu na 175°. 2 pleha obloži papirom za pečenje. Koristeći veliku mjericu za kolačiće (oko 3 supene kašike), grabi tijesto na pripremljene listove, na razmaku od 8cm.

Peci 10 do 12 minuta dok se rubovi ne stvrdnu i lagano porumene. Ostavi da se ohlade na tepsiji.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum