Trenutno čitaš
Kolač sa borovnicama

Kolač sa borovnicama

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Ovaj kolač sa borovnicama je nevjerovatno ukusan. Pun je borovnica i upotpunjen limunovom koricom, koja zaista uljepšava okus. Preliven je prekrasnom glazurom od vanile i ukrašen svježim borovnicama. 

Borovnice se smatraju superhranom zbog visokog nutritivnog sadržaja. Bogate su antioksidansima, posebno antocijanima, koji im daju karakterističnu plavu boju.

juliemarieeats.com

Sastojci:

  • 180 g višenamenskog brašna
  • ½ kašičice praška za pecivo
  • ½ kašičice soli
  • 250 g šećera
  • korica ½ limuna
  • 85 g putera sobne temperature
  • 3 jaja sobne temperature
  • 65 g ulja sobne temperature
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 150 g pavlake e
  • 150 g smrznutih borovnica

Za glazuru:

  • 200 g šećera u prahu
  • 4-5 kašičica vode
  • ½ kašičice ekstrakta vanile
  • ½ kašičice kisele pavlake za zgušnjavanje glazure, po želji
  • svježe borovnice za dekoraciju

Priprema:

Zagrijati rernu na 160ºC i pripremite pleh sa pek papirom. Prosijati višenamjuensko brašno, prašak za pecivo i so i ostaviti sa strane. Dodati granulirani šećer u zdjelu i pola korice limuna. Pomiješati šećer i limunovu koricu zajedno. Dodati puter u šećer i mikserom, sa lopaticom ili ručnim mikserom, miksati na velikoj brzini 3 minute.

Dodati jaja jedno po jedno u smjesu i na srednjoj brzini miksati dok se ne sjedini. Nastaviti dodavanjem ½ smjese brašna i miksati na maloj brzini. Zatim dodati kiselu pavlaku, ulje i ekstrakt vanilije. Zatim dodati drugu polovinu smjese brašna i zamiješati završnu smjesu dok se ne sjedini. Smrznute borovnice ubaciti u tijesto. Pomoću gumene lopatice lagano pomiješati.

Smjesu za kolač sipati u pripremljenu tepsiju. Nožem za puter pocvući ravnu liniju kroz sredinu tijesta. peći 1 sat i 25-30 minuta. Ostaviti da se kolač ohladi na rešetki za hlađenje. Nakon 10 minuta lagano izvaditi kolač iz kalupa i ostaviti da se potpuno ohladi.

Pomiješati sve sastojke za glazuru: šećer u prahu, vodu, ekstrakt vanile, kiselu pavlaku, a svježe borovnice staviti za dekoraciju.

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum