Trenutno čitaš
Koji mali čin ljubaznosti možeš učiniti svakodnevno?

Koji mali čin ljubaznosti možeš učiniti svakodnevno?

Bingo - Sve za dom
Bingo - Sve za dom

Dokazano je da nas ljubaznost prema drugima čini sretnijima – ali kako možemo ugraditi ljubaznost u svoju svakodnevnu rutinu?

Bez obzira na to koliko je mali čin ljubaznosti, bilo da se radi o odvajanju vremena za volontiranje, kupovini za starijeg komšiju ili jednostavno pomoći nekome sa teškim prtljagom, ne možemo poreći da nakon toga osjećamo kako nam se osmijeh širi licem.

Pexels

Zašto nas ljubaznost čini srećnima?

„Ljubaznost dovodi do oslobađanja hormona dobrog osjećaja oksitocina i hormona sreće serotonina, što znači da dobijemo navalu dobrih osjećaja kada vježbamo da budemo ljubazni,“ kaže Jo Howarth, osnivačica The Happiness Cluba.

Takođe je utvrđeno da ljubaznost povećava naš osjećaj zadovoljstva životom, i smanjuje stres i anksioznost. “To je veliki dio izgradnje emocionalne otpornosti,” kaže Jo. „Što više praktikujemo ljubaznost, generalno smo srećni.”

Podrška drugima pomaže nam da se osjećamo povezani sa drugima i generalno pozitivniji. „Uvijek postoji prilika da se učini nešto dobro u svijetu“, kaže Merrisha Gordon, članica Life Coach Directory. „Svi možemo iskoristiti priliku da širimo više dobrote u svijetu, bez obzira na našu ličnu situaciju“, dodaje ona.

Pomaganje drugima takođe može donijeti svjetlo u naš život tokom mračnih vremena, kao što je Asyha, koja je iskusila depresiju, otkrila: „Na najnižoj tački, jedina stvar zbog koje sam se osjećala dobro je bila da pomažem drugim ljudima. Volontirala sam s beskućnicima i to me je natjeralo da odem kući i shvatim da sam, iako mi nije išlo najbolje, zapravo imala sreće.”

Pexels

Djela ljubaznosti koje možeš praktikovati:

1. Volontiraj

Pomaganje onima kojima je pomoć prijeko potrebna čini nas srećnijima. Ukoliko ne možeš pomoći novčano odvoji slobodno vrijeme za volontiranje.

2. Pošalji poruku

Slanje poruka ili e-pošte je nešto što većina nas ionako radi svaki dan. Pošalji poruku nekome koga voliš jednostavno da mu kažeš da ga voliš ili da pitaš kako je ili da misliš na njega.

3. Udijeli komplimente

Davanje komplimenata može imati dubok uticaj i na onoga ko ih daje i na onoga ko ih prima. Zaista je jednostavno i ne košta apsolutno ništa.

4. Doniraj u dobrotvorne svrhe

Redovno čisti ormare i doniraj svoje neželjene ili neiskorištene stvari u dobrotvorne svrhe.

5. Doniraj krv

Davanje krvi je fantastičan, besplatan način da pokažeš dobrotu prema drugima.

6. Pripremi nekome večeru

Ako znaš da je nekome teško, pozovi tu osobu na večeru koju ćeš pripremiti.

7. Pomozi nekome na ulici

Ako vidiš nekoga kako se muči sa torbama ili kolicima na ulici, ponudi mu pomoć.

Pročitaj

8. Ponudi svoje mjesto 

Svi vole da im se ponudi sjedište u vozu ili autobusu, a to je lak način da poboljšaš nečije putovanje i možda pozitivno započneš svoj dan.

9. Propusti nekoga u redu

Ako ti se ne žuri, propustiti nekoga u supermarketu ili na šalteru je nesebičan gest koji će sigurno mnogo značiti nekome ko je u žurbi.

10. Pridrži vrata

Ili zadrži lift – ovaj mali gest će sigurno izmamiti osmijeh na lica.

11. Nahrani lutalice

Ne bacaj hranu u smeće. Sačuvaj ostatke i nahrani životinje u susjedstvu.

12. Budi ljubazan/ljubazna prema sebi

Na kraju, zapamti da budeš ljubazan/ljubazna prema sebi. Život nam ponekad postavi prepreke, a u tim danima posebno je važno biti ljubazan prema sebi. Govori sebi ljubazne riječi u ogledalu, ostavi bilješke po kući kao podsjetnik na osobu kakva jesi. Dobrota prvo počinje od tebe.

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum