Trenutno čitaš
Koja su to očekivanja koja nas koče u potrazi za srodnom dušom?

Koja su to očekivanja koja nas koče u potrazi za srodnom dušom?

očekivanja u vezi
NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

U potrazi za srodnom dušom, često smo skloni postavljanju visokih očekivanja. Iako je sasvim prirodno da želimo pronaći nekoga ko nas potpuno ispunjava, ljubav i odnos nekad se ne razvijaju onako kako smo zamislili.

Ponekad su upravo ta očekivanja ono što nas koči u pronalaženju pravog partnera. Donosimo nekoliko razmatranja o tome kako očekivanja mogu uticati na našu potragu za srodnom dušom i kako se možemo osloboditi tih ograničenja.

očekivanja
@parisianamour

Jedna od najčešćih zamki u potrazi za srodnom dušom je idealizacija partnera. Postavljamo visoke standarde i očekujemo da će naš partner biti savršen u svakom pogledu. To često vodi razočaranju jer niko nije bez mana. Umjesto idealizacije, pokušajmo prihvatiti partnera s njegovim dobrim i lošim stranama, te bitna stvar ne idealizovati partnera i njegove potencijale.

Ako imamo vrlo čvrste i nepopustljive kriterije o tome kakav bi naš partner trebao biti, to može ograničiti šanse da pronađemo ljubav. Važno je imati neke kriterije i vrijednosti koje su nam bitne, ali bismo takođe trebali biti otvoreni za različite vrste ljudi i različite veze. Ponekad nas osoba koja se ne uklapa u naše idealne kriterije može iznenaditi nekim drugim kvalitetima i dopuniti u na neki način.

Očekivanje da ćemo odmah pronaći srodnu dušu može biti frustrirajuće ako se to ne desi tako. Ljubav i veze često se razvijaju postupno, i treba im vremena da se izgrade. Brza očekivanja mogu nas dovesti do toga da vršimo nepotrebni pritisak na partnera. Umjesto toga, pokušajmo biti strpljivi i dopustiti odnosu da se razvija prirodno.

očekivanja u vezi
@color_melody

Jedna od “opasnijih” stvari je osvrtanje na prošlost. Ako smo ranije doživjeli lošu vezu ili prekinuli brak, možemo nositi teret straha i negativnih iskustava u potrazi za novim partnerom. Očekivanje da će nova veza biti identična prethodnoj može nas spriječiti da otvorimo svoje srce i dopustimo novim, lijepim iskustvima da se dogode.

Pročitaj

Očekivanje da će veza biti savršena i bez konflikata nerealno je. Svi odnosi prolaze kroz teške trenutke i nesuglasice. Umjesto da se prestrašimo i odmah odustanemo, trebali bismo raditi na komunikaciji i rješavanju problema kako bi veza mogla rasti.

Kako bismo oslobodili sebe od ograničenja koja stvaraju očekivanja, važno je da ih osvjestimo i radimo na njihovom prilagođavanju. Trebali bismo se otvoriti za različite vrste odnosa i ljude i dopustiti ljubavi da se razvija prirodno. Očekivanja su normalna, ali važno je da ih ne doživljavamo kao nepopustljive smjernice koje nas ograničavaju u potrazi za pravom ljubavi.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum