Trenutno čitaš
Koja je tajna ljepote veličanstvene Kleopatre?

Koja je tajna ljepote veličanstvene Kleopatre?

Afrodita - Ljeto
Afrodita - Ljeto

Kleopatra VII je bila jedna od najfatalnijih i najljepših žena u istoriji, poznata po svojoj ljepoti, pameti, liderstvu i duhovitosti koji su privukli ne jednog, već dvojicu najmoćnijih muškaraca Rimskog carstva.

Njena reputacija tada najljepše žene, navela je mnoge da se zapitaju, da li je ona je li imala neke posebne tajne ljepote. Istorijski zapisi pružaju neke naznake o tome, kako se predstavljala najpoznatija vladarka dinastije Ptolomeja, od frizure, nakita do odjeće, pa čak i šminke.

Getty Images

Kao što kaže stara poslovica, “Ljepota je u oku posmatrača.” Što se tiče starih izvora, pitanje Kleopatrine ljepote izazvalo je različite odgovore, neki su joj pripisivali neodoljiv fizički izgled, a drugi njenu privlačnost više pripisivali njenom intelektu, harizmi i šarmu.

wikipedia.org

Na primjer, Cassius Dio – starogrčki istoričar, opisao je Kleopatru kao “ženu nevjerojatne ljepote”. Tokom prvog susreta između Julija Cezara i Kleopatre, Cassius Dio je napisao da je “Cezar, kada ju je vidio i čuo kako govori nekoliko riječi, bio tako potpuno očaran,” da je rimski general odmah pristao na Kleopatrine zahtjeve.

Mary Harrsch / Flickr CC BY 2.0

Plutarh je takođe kratko komentarisao izgled ptolemejske kraljice u svom “Životu Marka Antuna”. Za razliku od Kasija Diona, Plutarh Kleopatrinu ljepotu nije smatrao posebno vrijednom pažnje, već je umjesto toga hvalio njenu inteligenciju i karakter.

wikipedia.org

“Njena ljepota, kako nam je rečeno, sama po sebi nije bila izvanredna; nije odmah pogodilo one koji su je vidjeli; ipak biti s njom imao je neizbježan uticaj; kada se razgovaralo s njom, bila je uvjerljiva, a karakter koji je okruživao cijelo njeno ponašanje u društvu imao je snagu”, napisao je grčki istoričar i filozof.

Public Domain / Wikimedia Commons

U nekoliko sačuvanih mramornih bista Kleopatre, ona je prikazana s kosom svezanom na leđima u punđu. Istoričari poput Paula Edmunda Stanwicka ovo nazivaju “frizurom dinje”. Kovani novac koji prikazuje kraljicu prikazuje je s istom frizurom.

Prikazi Kleopatre s ovom frizurom takođe je pokazuju kako nosi dijadem, simbol kraljevske moći koji su usvojili mnogi helenistički vladari, koji su naslijedili Aleksandra Velikog kao gospodari podijeljenih fragmenata njegovog carstva.

Metropolitan Museum of Art / CC0 / Wikimedia Commons

Profesorka Diana Kleiner sa Univerziteta Yale identifikovala je još dvije frizure, koje je nosila Kleopatra. Jedna od ovih frizura oponašala je one koje su nosile makedonska kraljica, što nije iznenađujuće s obzirom na Kleopatrinu lozu.

Kako bi se postigao ovaj stil, kosa je pažljivo podijeljena na pojedinačne uvojke, koji su obično bili uklonjeni s lica i elegantno skupljeni u punđu smještenu na leđima. Prema profesoru Kelineu, možda je nošen tokom putovanja.

Otto Nickl / Public Domain Wikimedia Commons

Druga frizura bila je “uobičajeno egipatsko pokrivalo za glavu s perikom, koje potiče iz faraonskih vremena”. U ovom bi slučaju glavna tačka pažnje bila pokrivalo za glavu, a ne sama kosa, s ponosno istaknutom kobrom koja se diže od plemenitog metala. Profesorica Kleiner objašnjava, da se “čini da je Kleopatra nosila različite frizure u različitim okolnostima, izigravajući svoju publiku, da tako kažemo, u životu i u umjetnosti.” Za nju je bilo važno predstaviti se na helenistički način grčkim elitama, koje su imale najviše položaje u ptolemejskom Egiptu, ali takođe i na tradicionalan egipatski način, kako bi njen vladar izgledao legitimno izvornoj egipatskoj publici.

Što se tiče odabira šminke ptolemejske kraljice, potamnila bi obrve i poboljšala olovku za oči crnim kohlom, stvarajući izduženi izgled očiju. Nanošenje tamnoplavog sjenila graciozno se protezalo do njenih obrva, dodatno naglašavajući njene oči. Osim toga, Kleopatra je prihvatila moderan trend ukrašavanja svojih ruku zamršenim uzorcima kane, što je bila popularna praksa u to doba u Aleksandriji.

Pročitaj

Getty Images

Kleopatra je nosila različitu grčku, egipatsku i rimsku odjeću s namjerom da istakne svoju ljepotu. Odabir ovih stilova ovisio bi o kontekstu u kojem se kraljica pojavljivala, jer je za nju bilo važno da se u skladu s tim predstavi svojim prijateljima, saveznicima, neprijateljima i podanicima.

Jedan od stilova koje je nosila kombinovao je grčki i egipatski estetski senzibilitet i vidljiv je na skulpturama drugih ptolemejskih kraljica. Ovaj se stil sastojao od providne haljine, vjerojatno od poluprozirnog materijala, koja je ostavljala otkrivene gole grudi na način popularan među domaćim egipatskim ženama.

wikipedia.org

Prikazi drugih ptolemejskih kraljica koje nose ovaj stil u skladu su s zapisima rimskog pjesnika Lucana, koji je tvrdio da je nosila providnu haljinu koja je otkrivala njene grudi, vjerojatno izrađenu od kineske svile.

Lucan je takođe opisao nakit koji je nosila, napisavši da je “njena ljepota neumjereno naslikana, prekrivena biserima Crvenog mora, bogatstvo u kosi i oko vrata, opterećeno nakitom.”

Izvor: greekreporter.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum