Trenutno čitaš
Ko brine o tvom ljubimcu dok si ti na putu?

Ko brine o tvom ljubimcu dok si ti na putu?

Jysk
Jysk

Spremaš se na godišnji odmor, poslovni put, vikend odmor, a posjeduješ kućnog ljubimca i nemaš mjesto na kojem bi voljeni ljubimac sigurno dočekao tvoj povratak. Donosimo ti rješenje za takvu situaciju, jer pronašli smo pansion za pse “Druga kućica” koji svakom kućnom ljubimcu garantuje udoban, siguran i pun ljubavi smještaj. 

Foto: Druga kućica

Tanja Đozo, vlasnica hotela za pse “Druga kućica” koja se nalazi u Sarajevu već drugu godinu zaredom uspješno vodi pansion za pse. Po obrazovanju je ekonomistica, a odabrala je da posao u struci ne čeka, nego da ga sama stvori i to iz velike ljubavi prema životinjama.

“Još prije Druge kućice, 2010. godine, sa svojom poslovnom partnericom pokrenula sam Konjičko-rekreativni centar ‘Pegasos’, gdje sam zaposlena kao koordinatorica rekreativnih aktivnosti. Kada ne radim sa djecom ili životinjama, bavim se jahanjem za svoju dušu ili se opuštam uz Playstation J. U proljetnim i ljetnim danima, pokušavam ipak Plystation zamijeniti nečim korisnijim, pa sam posijala malu baštu, koju sa ljubavlju njegujem i radujem se prvim plodovima. Povrće i voće su u mojoj ishrani posebno važni, jer sam zbog ljubavi prema životinjama već 8 godina vegan i to u velikoj mjeri oblikuje moj život. Pored toga, ponosna sam vlanica belgijskog ovčara Ibize”.

Foto: Druga kućica

Još kao dijete Tanja je obožavala životinje i, kako nam je ispričala, po ulici je oduvjek sakupljala napuštene pse i mačke, ali otkrila nam je i koja životinja joj je najdraža i kako je spoznala svoj posao iz snova.

“Konji su mi oduvijek bili najdraže životinje, pa i sada čuvam svoje dječije dnevnike u koje sam zapisivala svoje snove i želje – da imam svog vlastitog konja. Kad god bih imala priliku – tražila sam način da jašem, što u to vrijeme i nije bilo tako lako. Nakon završenog fakulteta, postala sam svjesna da posao koji je isključivo u kancelariji ne bi bio nešto što bi me činilo sretnom i naučeno sam pretočila u poduzetništvo, prvo kroz rad u ‘Pegasosu’, a sa početkom korone, kada su se svi poslovi suočili sa velikim izazovima i smanjenim obimom posla, procijenila sam da je dobar trenutak da probam ispuniti svoju drugu veliku želju – da radim sa psima. Računala sam da nemam šta izgubiti i stvarno, “Druga kućica” je prerasla u mali, ali uspješan projekat”.

Foto: Druga kućica

Tanja ističe da joj je najbitnije da krzneni, slatki gosti njenog hotela imaju apsolutnu sigurnost i da se prema svim posjetiocima svog hotela odnosi onako kako bi željela da neko tretira njenog psa kada ga povjeri na čuvanje.

“Trudimo se da psi kod nas provode dane koji su ispunjeni zabavom i igrom, a kada padne noć, spavaju u udobnim psećim krevetićima u pravoj kući, na toplom i čistom. Svakom psu pristupamo individualno, u skladu sa njegovim potrebama – neki trebaju više aktivnosti, a drugi više maženja. Neki žele igru sa drugim psima, dok su neki više vezani za ljudsko društvo. Trudimo se maksimalno ugoditi svim potrebama pasa”.

Saznali smo i korisne savjete i šta bi vlasnici kućnih ljubimaca trebali da znaju i o čemu posebno da vode računa kada ostavljaju svog psa ili mačku u pansionima, te kako da odaberu pravi hotel za svoje krznene prijatelje. 

“Vlasnici bi trebali na vrijeme početi navikavati svog ljubimca na kraća odvajanja, a pri ostavljanju psa u pansionu, bitno je da sa timom koji se brine o njima tačno iskomuniciraju sve bitne informacije – potencijalne zdravstvene ili druge probleme, način ishrane, dnevne potrebe za aktivnošću, kako se slaže sa drugim psima, koje aktivnosti voli i slično. Na taj način možemo učiniti da njihovom ljubimcu boravak u “Drugoj kućici” bude nezaboravno iskustvo i da nam uvijek rado dolaze na čuvanje. Vlasnici takođe za svog psa trebaju pripremiti hranu koju on inače jede, njegov krevetić ili neku dragu igračku, kako bi pas mogao uživati u poznatim stvarima i uobičajenoj rutini. Onako kako biste prepoznali i birali i bilo šta za sebe, preporučujem da se bira i hotel za kućnog ljubimca. Vlasnici trebaju razmišljati da li je to mjesto čisto, sigurno i udobno, da li je osoblje iskusno i edukovano za rad sa životinjama, da li im je dobrobit životinje na prvom mjestu, da li će ljubimac moći dobiti svu potrebnu njegu, da li će imati prostor za igru i ugodan odmor”.

Foto: Druga kućica

Ako namjeravaš da svog kućnog ljubimca smjestiš u hotel, Tanja nam je detaljno otkrila kako izgleda jedan dan proveden u psećem pansionu. 

Pročitaj

“Dan počinje, naravno, doručkom, a zatim psi izlaze u veliko ograđeno dvorište koje im je na raspolaganju za igru. Oni koji ne uživaju u druženju sa drugim psima idu u solo šetnje sa mnom i to nekoliko puta dnevno, po šumskim putevima koji su odmah pored “Druge kućice”. Dan psi provode u igri, zabavi, sunčanju, a iskoristimo priliku da njihove avanture zabilježimo za naše Facebook i Instagram storije, kako bi i vlasnici mogli vidjeti kako njihov pas provodi dan. Naveče slijedi večera, kupanje i par sati druženja i maženja, a zatim spavanje”.

Osim redovnih posjetitelja koje vlasnici ostavljaju na čuvanje, u Tanjinom hotelu poenekad se nađu i drugi gosti. 

“Budući da volontiram kao foster za organizaciju Dogs Trust, ponekad mi na čuvanje povjere nekog od pasa koji je u programu Dogs Trust udomljavanja. Moj zadatak je tada da psa naučim na boravak u kući, sa porodicom, te da ga socijalizujem sa drugim psima. Nakon mjesec do dva dana života sa mnom, psi odlaze u svoje porodice. Kroz “Drugu kućicu” prošlo je sada već 15 pasa koji su našli svoje porodice – Lola, Toby, Nana, Teo, Caramella, Mo, Foxy, Red, Roxy, Mrvica, Sandy, Xena, Miny, Scooby, Lola No.2 i sretna sam kada mi se njihovi vlasnici jave i kada ih mogu vidjeti sretne i zadovoljne u njihovom novom životu”.

Foto: Druga kućica

Za kraj Tanja je poslala snažnu i korisnu poruku za Ultra čitaoce i čitateljke.

“Čini mi se najbitnije da kažem nešto za one koji se dvoume da li da nabave kućnog ljubimca ili ne. Treba dobro razmisliti o svojim mogućnostima i obavezama koje životinja nosi. Kućni ljubimac zahtijeva i finansijska sredstva, ali više od svega zahtjeva našu ljubav i pažnju – do kraja života, a životinja će život svakog čovjeka sigurno oplemeniti i obogatiti.  A za trenutke kada imate poslovne obaveze ili odmor na koji svog ljubimca ne možete povesti – tu je “Druga kućica”.

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum