Trenutno čitaš
Kate Winslet je poznata ratna dopisnica Lee Miller. Pogledaj trailer.

Kate Winslet je poznata ratna dopisnica Lee Miller. Pogledaj trailer.

Kate Winslet, film Lee

Kate Winslet je spremna da ponovo preuzme naše ekrane, stupajući u cipele Lee Miller.

Kate Winslet tumači ulogu Lee Miller, dopisnice britanskog Voguea iz Drugog svjetskog rata pod zastrašujućom glavnom urednicom časopisa Audrey Withers, u novom Sky Original filmu, koji je režirala Ellen Kuras, nominovana za Oskara. (Kuras je ranije sa Winslet radila na Eternal Sunshine of the Spotless Mind, za koji je radila kao snimateljka.)

Sada je konačno objavljen trailer koji otkriva prvi pogled na Winslet u liku Lee Miller.

Pod nazivom Lee, dugo očekivano izdanje će biti inspirisano biografijom The Lives of Lee Miller koju je napisao Antony Penrose – sin Lee Miller sa njenim drugim suprugom Rolandom Penroseom, istoričarem i prvakom nadrealističkog pokreta.

Uz Winslet kao Lee Miller, Alexander Skarsgård igra Rolanda Penrosea, a Josh O’Connor ulogu Antonyja Penrosea. U međuvremenu, Andrea Riseborough se pojavljuje kao Audrey Withers i Marion Cotillard kao Solange D’Ayen, modna direktorica francuskog Voguea.

Sinopsis drame je ne opisuje kao biografiju, već kao istraživanje „najznačajnije decenije života Lee Miller“ – perioda između 1938. i 1948. „Kao sredovječna žena, odbijala je da bude zapamćena kao model i muza umjetnika”, dodaje se. “Ona je prkosila očekivanjima i pravilima tog vremena i otputovala u Evropu da izvještava sa prve linije fronta. Tamo je, dijelom kao reakcija na vlastitu dobro skrivenu traumu, koristila svoju Rolleiflex kameru kako bi dala glas onima bez glasa. Ono što je Lee snimila na filmu u Dahauu i širom Evrope bilo je šokantno. Njene fotografije rata, njegovih žrtava i posljedica ostaju među istorijski najvažnijim. Zauvijek je promijenila ratnu fotografiju, ali Lee je platila ogromnu ličnu cijenu za ono čemu je svjedočila i priče za koje se borila da ispriča.”

Pročitaj
film

Miller je svoju karijeru započela kao model za američki Vogue nakon što ju je sam Condé Nast spriječio da stane ispred automobila na Menhetnu i doveo je da upozna tadašnju glavnu urednicu Ednu Woolman Chase. Kasnije se preselila u Pariz kako bi studirala fotografiju kod Man Raya – postavši njegova ljubavnica i muza nekoliko godina. Nakon Blitza, potpisala se za službenog ratnog dopisnika britanskog Voguea. Putujući u Francusku ubrzo nakon Dana D, zabilježila je opsadu St Maloa; oslobođenje Pariza; i otvaranje Dachaua, za stranice časopisa. Uprkos svom profesionalnom uspjehu, tokom života je iskusila depresiju.

Kada će ova opsežna priča stići na veliko platno? 13. septembar 2024. Označi u svoj kalendar.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum