Trenutno čitaš
Kako zaustaviti katastrofalno razmišljanje prije spavanja?

Kako zaustaviti katastrofalno razmišljanje prije spavanja?

Jysk
Jysk

Kao i naše emocije, negativne i iracionalne misli će takođe negativno uticati na naš san. Bez sumnje, kada smo u krevetu, svakakve misli će nam pasti na um, bilo šta od posla koji moramo završiti do finansijskih problema koji izazivaju zabrinutost.

Budući da je spavanje vrijeme samoće, imamo dosta vremena (cijelu noć!) da razmislimo o svojim problemima i sami prođemo kroz sve scenarije. Ne samo da je ovo zastrašujući zadatak, već je i problematičan: u trenutku kada bi se trebali opustiti, suočavamo se s ovim problemima sami i u stanju iracionalnosti, posebno ako smo neispavani.

Lažna uvjerenja o snu ili drugim temama takođe negativno utiču na naš san; to je zajednička nit velikog broja ljudi. U stanju hiper-pobuđenosti (kao što se dešava kod nesanice) ili deprivacije sna, um razmišlja o bilo čemu, bilo da je to logično ili nelogično (prvenstveno ovo drugo).

razmišljanje prije spavanja
Foto: pexels

Najčešća nelogična misao koja se javlja dok doživljavamo nesanicu je učinak koji će ona imati na nas sljedećeg dana. Smatramo da ne možemo adekvatno funkcionisati na poslu ili kod kuće, a to će uticati na naš učinak, što bi u konačnici dovelo do katastrofalnih posljedica. Možemo se uvjeriti da smo blizu otkaza na poslu, ili da su naši voljeni ljuti na nas, ili da ćemo doživjeti potencijalno opasnu saobraćajnu nesreću. To se zove katastrofiziranje i možemo se suprotstaviti ovoj iracionalnosti prisjetivši se koliko je malo slučajeva kada su se naši strahovi ostvarili.

Ako imaš nesanicu većinu noći i ako si uvjeren/a da te tvoja nesanica dovodi u ozbiljnu opasnost, postotak ovih pojava mora biti visok. Drugim riječima, da je tvoja nesanica legitiman uzrok problema, onda bi to stalno doživljavao/la. Ali stvarnost nam govori da to nije tako: možda ćeš željeti da formulišeš dokaze za ove pojave da vidiš da dokazi nisu u skladu sa stvarnošću i pokušaj da ih zapišeš. Kao i uvijek, pisanje je od pomoći jer ako se ove misli ponovo pojave, već ćeš ih odbaciti kao nevrijedne dalje razrade.

Procjenjujući svoje misli s obzirom na ove nove dokaze, možda ćeš htjeti modifikovati svoju početnu iracionalnu misao i preformulisati je na način koji je realističan. Na primjer, ako je iracionalna misao da ćeš dobiti otkaz ako ne spavaš i ne daš sve od sebe, preformuliši to na način koji je u skladu s onim što se dogodilo u prošlosti u tvojim napadima nesanice: „Možda neću dati sve od sebe na poslu i možda sam razdražljiv/a, ali ću preživjeti ovaj dan bez posljedica.”

razmišljanje prije spavanja
Foto: pexels

Razmisli i o razotkrivanju mitova koji se ne moraju nužno odnositi na tvoj san. Shvati da ti možda neće trebati osam sati sna, što je misao koja je mogla voditi tvoju percepciju savršenog sna i nemogućnosti da postigneš ovaj idealni broj. Nedavno istraživanje sprovedeno na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Vašingtonu pokazalo je da je “zlatna sredina” sna šest i po sati, pri čemu je kognitivni učinak stabilan tokom vremena. Takođe, zapamti da rani odlazak u krevet može biti štetan jer tvoja nemogućnost da zaspiš u to vrijeme može učiniti vezu između tvog kreveta i spavanja manje čvrstom.

Umjesto toga, shvati da je tvoja najbolja opcija u ovoj situaciji da produžiš vrijeme odlaska u krevet, tako da ne samo da možeš izgraditi veći homeostatski nagon za spavanjem, već i da prekineš veze između nesanice i okruženja u krevetu ili spavaćoj sobi.

Gledajući posebno na homeostatski nagon za spavanjem, možeš vidjeti da su noći u kojima nisi dobro spavao/spavala zapravo dovele do boljih noći kasnije. To je zato što je želja za spavanjem imala vremena da se izgradi i prirodno te uspava.

Pročitaj

razmišljanje prije spavanja
Foto: pexels

Adenozin je važna supstanca koja izaziva san i koja se prirodno nakuplja u našem mozgu. Kada dostigne prag sa sve većim koncentracijama, on inhibira uzbuđenje i uzrokuje pospanost. To dovodi do povećanog pritiska u snu i naknadnog povratnog sna. Drugim riječima, adenozin je poput prirodnog lijeka za spavanje koji naš mozak proizvodi kako bi osigurao da zaspimo ako nismo spavali neko vrijeme. U suštini, ovaj spoj nam govori da “pustimo” stvari da idu svojim tokom, prirodno.

Još jedna metoda je suprotstavljanje katastrofi tako što se ona gura do krajnjih granica. Kada počneš da brineš, uvedi mantru “do đavola sa svime”. U suštini, ako već misliš da ti je život krenuo ili da će krenuti po zlu, nemaš više šta da izgubiš. Ovaj pristup gura katastrofu do tolikog stepena da si, kada dođe vrijeme za brigu, već naišao/la na najgori scenario i pomirio/la se s njim.

 

Izvor: time.com

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum