Trenutno čitaš
Kako rasvjetom postići magičnu atmosferu u bašti?

Kako rasvjetom postići magičnu atmosferu u bašti?

Gala Home
Gala Home

Tople noći u bašti ili na balkonu su najbolji dio ljeta. Nakon dnevne vrućine koja nam često zna zadati glavobolju, opuštanje na terasi uz prohladan vjetrić i posmatranje zvijezda je pravo uživanje i punjenje baterija. Naša bašta zahtijeva toplo i ugodno osvjetljenje koje će doprinijeti opuštanju i savršenoj atmosferi. Pročitaj nekoliko naših savjeta za baštensku rasvjetu ukoliko želiš postići tu predivnu igru tame i svjetlosti.

rasvjeta u bašti

Prije svega, razmisli koji dio bašte želiš da osvijetliš. Da li je to poseban kutak koji smatraš najljepšim, i želiš da tvoji gosti obrate pažnju na njega, ili je to staza koja vodi do vrta? Osvjetljenje može biti praktične prirode, ali može biti tu i samo zbog atmosfere.

Koju vrstu rasvjete odabrati?

Ukrasna svjetla su svakako jedan od najromantičnijih tipova rasvjete. Ona će doprinijeti ugodnoj i intimnoj atmosferi ukoliko najveći dio vremena na terasi provodiš sa prijateljima ili porodicom pijući vino i vodeći duge razgovore. Uvijek možeš napraviti zanimljivu kombinaciju ukrasnih lampi, fenjera, lampica i solarnih lampi.

Vrsta rasvjete u nekoj mjeri zavisi i od stila u kome je uređena tvoja bašta. Baštenski fenjeri su odličan tip rasvjete koji će se uklopiti u svaki stil i pritom pružiti blagu svjetlost koja će biti ugodna oku. Prednost fenjera je njegova mobilnost. One manje možeš podignuti na sto ukoliko je večera u toku, većima možeš  osvijetliti omiljenu biljku na čiji napredak si posebno ponosna. Za pojačan efekat možeš grupisati više različitih fenjera što će izgledati dekorativno u nekom kutku čak i danju.

rasvjeta u bašti

Ukoliko u bašti imaš drveće, fenjeri se mogu okačiti i na njega što će proizvesti poseban boho izgled tvoje bašte. Na ovaj način se stvara predivan svjetlosni okvir za središnji dio bašte u kome se nalaze sto i mjesta za sjedenje.

Moderno osvjetljenje

U JYSKu možeš pronaći i solarne lampe koje će se uklopiti u svaki moderan ambijent i pritom će štediti energiju. Vrlo praktične, ekološki prihvatljive i svedenog dizajna, mogu se postaviti uz prilaz vrtu, uz stazu ili u same saksije. Zbog svojih solarnih ćelija i oslobođenosti kablova, lako se prenose i pomjeraju po potrebi.

rasvjeta u bašti

Solarne lampe koriste sunčevu svjetlost pa će njihove mogućnosti biti ograničene vremenskim uslovima i količinom primljene svjetlosti. Kada njihov senzor detektuje mrak, same se uključuju.

Pročitaj

Lampice za noćnu magiju

Kreiraj romantičnu atmosferu u kojoj ćeš provoditi vrijeme sa voljenom osobom, koristeći ukrasne lampice. Lampice možeš omotati oko stabla ili ograde – odlično će poslužiti za zoniranje onog posebnog kutka u bašti. Odaberi jednobojne ili lampice u boji i stvori magičnu noćnu atmosferu.

A ukoliko ti je potrebna dodatna svjetlost u bašti, uvijek se možeš poslužiti baterijskom lampom. Praktične su i lako prenosive.

rasvjeta u bašti

Kreni u kreiranje savršene atmosfere za svoje ljetnje noći, a više inspiracije za moderno uređenje prostora možeš pronaći na JYSK.ba.

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum