Trenutno čitaš
Kako na balkonu kreirati oazu za opuštanje?

Kako na balkonu kreirati oazu za opuštanje?

Young Lions
Young Lions

Stil terase ili balkona treba biti u skladu sa stilom uređenja ostatka stana ili kuće. Prilikom uređenja balkona vrijedi razmotriti prirodu susjedne unutrašnjosti, dok se na terasi treba pozabaviti i arhitekturom kuće. Odaberi stil koji odgovara tebi i okolini, ali pri tome ne zaboravi na funkcionalnu komponentu.

Ljeto je stvoreno za hlad

Krenimo od osiguravanja sjene kako bi terasa bila što duži dio dana u upotrebi. Viseći suncobran je ispravan izbor ako imaš nešto veću terasu. Osiguraće zaštitu veće površine tako da ga možeš postaviti odmah pored trpezarijskog stola. Možeš ga nagnuti i okrenuti, navlaka mu je vodonepropusna, ručkica podesiva a ima i točkiće tako da ga je lakše premjestiti na drugo mjesto.

Ako pak nemaš potrebu za stvaranjem hlada na različitim mjestima već samo želiš hlad na jednom fiksnom mjestu po cijeli dan, onda su tende odličan izbor. One ne traže nikakav dodatni prostor, već ih je samo potrebno montirati s dva konopca.

balkon oaza

Biljke, namještaj i svijeće

Posadi razne vrste začina u saksije i posegni za njima kad pripremaš ukusnu večeru ili coctail, zasadi lavandu ili maslinu ili mandarinu za dašak mediterana. Uz zid terase, ružu penjačicu ili bršljan. Osiguraće ti potpuno iskustvo!

Uz to ide i pravilan odabir vrtnog namještaja. Kako je JYSK asortiman vrtnog namještaja dostupan u mnogo različitih materijala i dizajna koji mogu biti zbunjujuće slični, ono na šta treba obratiti pažnju prilikom opremanja svojih terasa i balkona je funkcionalnost i održavanje.

Idealno je imati namještaj koji se može sklopiti ili složiti tako da zauzima što manje prostora te da se oko njega može lako kretati. Osim toga, praktično je provjeriti staju li vrtne stolice ispod vrtnog stola jer time osiguravaš više dodatnog prostora.

Održavanje namještaja

Svima je prioritet vrtni namještaj koji nije potrebno održavati te onaj koji će potrajati nekoliko sezona. Stoga kada kupuješ novi vrtni namještaj uzmi u obzir njegov materijal, s obzirom na razlike u načinu održavanja.

Baštenski namještaj od umjetnog drveta nije potrebno održavati, otporan je na sve vremenske uslove tako da može ostati vani tokom cijele godine. Umjetno drvo je UV-zaštićen materijal s lijepom drvenom strukturom i trajnošću. Kombinuje dizajn, funkcionalnost i izdržljivost uz to što je to namještaj koji se lako čisti.

balkon oaza

Pročitaj

Aluminijumski namještaj ima kvalitetan premaz koji učinkovito štiti od ogrebotina i mrlja, lagan je za premještanje i pogodan za je sve vremenske uslove.

balkon oaza

Namještaj od tvrdog drveta u klasičnom skandinavskom stilu sadrži certifikat FSCTM (N001715) što znači da je namještaj izrađen od drveta iz održivog šumarstva. Nauljeno tvrdo drvo dobro podnosi kako vlažno tako i hladno vrijeme, a trajnost tvog drvenog namještaja možeš produžiti tretiranjem uljem.

I za finalni „touch“ potrebno je samo par sitnica  poput lampica, fenjera i svijeće na stolu za potpuni ugođaj u kojem ćeš definitivno uživati.

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum